Eρευνα της οργάνωσης «Aρχιπέλαγος» σε 110 ακτές της Eλλάδας έδειξε ότι χιλιάδες τόνοι πλαστικού που πετάγονται στη θάλασσα καταλήγουν στις ακτές και διασπώνται σε εκατομμύρια μικροπλαστικά, επικίνδυνα για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο «E» 14/8
Μια νέα «αόρατη» ρύπανση, η οποία προκαλείται από τα εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετάγονται ανεξέλεγκτα, απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και την υγεία του ανθρώπου.
Επιστήμονες της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» συλλέγουν μικροπλαστικά από την παραλία.
Χιλιάδες τόνοι πλαστικό «ταξιδεύουν» στο Αιγαίο και καταλήγουν στις ακτές. Εκτός όμως από την ορατή αυτή συσσώρευση στις παραλίες, καταγράφεται πλέον και είναι μετρήσιμη η αποσύνθεση των υλικών, η οποία δημιουργεί εκατομμύρια μικροπλαστικά που απειλούν τόσο το οικοσύστημα όσο και την ανθρώπινη υγεία.
Μικροπλαστική ίνα, όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο.
Πρόκειται για μια ραγδαία αυξανόμενη απειλή, αφού η διασπορά αυτών των μικροσκοπικών ινών είναι πολύ μεγάλη. Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι τα ψάρια και οι οργανισμοί που τρέφονται με αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, περιέχουν σε ένα βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό τους ιστό.
Ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, αν και προφανής, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, αφού πρόκειται για νέου τύπου ρύπανση, οι επιπτώσεις της οποίας θα πάρει χρόνο για να εντοπισθούν και να αξιολογηθούν.
Οι ανησυχητικές αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από μια μεγάλη έρευνα που παρουσιάζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Αρχιπέλαγος». Σύμφωνα με αυτή, μεγάλη συγκέντρωση μικροπλαστικών ινών, που φέρνει η θάλασσα, καταγράφεται όχι μόνο σε επιβαρημένες παραλίες της Αττικής, όπως π.χ. Βούλα, Καβούρι και Φλοίσβος, αλλά και σε ερημικές ακτές του Αιγαίου, στη Ρόδο την Ικαρία, τη Χαλκιδική κ.α.
Αρνητικές επιπτώσεις.
«Είναι καμπανάκι κινδύνου καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους μικροοργανισμοί εγκλωβίζονται σε αυτές τις μικροσκοπικές ίνες και ούτε ξέρουμε ποια τοξικά απόβλητα μεταφέρουν όταν τελικά καταλήγουν στον άνθρωπο, μέσω της τροφής με ψάρια», λέει ο κ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης στον «Δημόκριτο» και τονίζει ότι η μακροχρόνια συσσώρευση ρυπογόνου φορτίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.
Με στόχο την αξιολόγηση της έκτασης που έχει λάβει η ρύπανση των παραλιακών ιζημάτων με μικροπλαστικά, η επιστημονική ομάδα του «Αρχιπελάγους» διεξήγαγε έρευνα στις ελληνικές ακτές του Αιγαίου. Οι ερευνητές της ομάδας συγκέντρωσαν δείγματα άμμου από 110 παραλίες της Ελλάδας. Τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν, τα μικροσκοπικά πλαστικά διαχωρίστηκαν από τα ιζήματα και εν συνεχεία έγινε ανάλυση για να καθοριστεί ο τύπος τους με τη μέθοδο υπέρυθρης φασματοσκοπίας μετασχηματισμού Fourier.
«Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας κρίνονται ανησυχητικά, αφού όλες οι παραλίες που ελέγχθηκαν περιέχουν στο ίζημά τους, άλλες σε μικρό και άλλες σε πολύ υψηλό επίπεδο, μικροσκοπικές ίνες πλαστικού.
Η ρύπανση δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των αστικών κέντρων, αφού και σε παραλίες απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών παρατηρούμε ανάλογα επίπεδα ρύπανσης.
Τα μικροπλαστικά εναποτίθενται σε παραλιακά ιζήματα όπου πιστεύεται ότι συσσωρεύονται και αποτελούν μία αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και οικοσυστημάτων», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο «Αρχιπέλαγος», που έχει απλώσει βάσεις και παρατηρητήρια στην Ικαρία, τη Σάμο, αλλά και σε μικρονήσια του πελάγους.
Η ρύπανση των παραλίων, σε όλη την ακτογραμμή, από κάθε είδους πλαστικό έχει φτάσει σε σημεία άκρως ανησυχητικά καθώς αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα, και την υγεία τόσο των θαλάσσιων ειδών όσο και των ανθρώπων.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ