Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Η Ελλάδα "θρέφει" την οικονομία των Σκοπίων






8Η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην ΠΓΔΜ, με συνολικό ύψος επενδύσεων περί το ένα δισ. ευρώ. Στις 280 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων απασχολούνται 20.000 σκοπιανοί εργαζόμενοι.

Του Ευκλείδη Καραγιαννίδη

Υπερνικώντας τη διαφθορά, την αστάθεια του νομοθετικού πλαισίου, τις συχνές μεταβολές στο περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών και την ελλιπή ή ατελή εφαρμογή της νομοθεσίας, οι οποίες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, ακυρώνουν οποιαδήποτε προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην ΠΓΔΜ, με συνολικό ύψος επενδύσεων περί τα 985 εκατ. ευρώ.
Στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι, τη στιγμή που η ανεργία φτάνει στο 33,8%. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας από τους τρεις σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της γείτονος, και το συνολικό ποσό που παρέσχε προς την ΠΓΔΜ σε διάφορα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας μόνο για το έτος 2008 ανέρχεται σε 936.007,27 δολάρια.
Ωστόσο, απαγορευμένο φρούτο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, για μια επιτυχημένη επένδυση στα Σκόπια είναι η αποφυγή αναφοράς σε “πολιτικώς ευαίσθητα ζητήματα”. Κατά τη διάρκεια των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων δεν κρίνεται σκόπιμη η εμπλοκή σε πολιτικού περιεχομένου συζητήσεις, πολύ, δε, περισσότερο σε αντιδικίες. Τουναντίον, ενδείκνυται και συνιστάται η εστίαση σε καθαρώς επιχειρηματικής φύσεως και ενδιαφέροντος ζητήματα.
Σήμερα στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται περί τις 280 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι δέκα μεγαλύτερες εκ των οποίων έχουν επενδύσει περί τα 800 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις, σε μια χώρα με υψηλότατο επίπεδο ανεργίας, παρέχουν απασχόληση σε περίπου 20.000 εργαζόμενους, ενώ πολλές ακόμα θέσεις εργασίας δημιουργούνται δευτερογενώς.
Το 2008 οι ελληνικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ αυξήθηκαν κατά 42 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, βάσει των στοιχείων που χορήγησαν στο Γραφείο ορισμένες από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα (πίνακες 1-2). ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου