Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να επιφέρει την καλή γειτονία


Οι Τούρκοι μας θυμίζουν τα Ίμια...

«Οι ελληνικές θέσεις βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο είναι γνωστές και ισχύουν στο ακέραιο. Το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας είναι η μόνη βάση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, στις δηλώσεις του εκπροσώπου του αντίστοιχου τουρκικού υπουργείου, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, με αφορμή το επεισόδιο με την κατάπλευση μικρού τουρκικού σκάφους κοντά στη νήσο Ρω.
Ο Μπ. Οζούγκεργκιν δήλωσε ότι «έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τελευταία δεκαετία», ενώ μίλησε για «μεγάλες διαφορές σε σχέση με το επεισόδιο, γύρω από τη βραχονησίδα Ίμια, πριν από 14 χρόνια».
«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως παλιά», είπε ο Μπ. Οζούγκεργκιν υπογραμμίζοντας ότι «στα δεκατέσσερα χρόνια που πέρασαν από το επεισόδιο των Ιμίων «έχουν συσταθεί κάποιοι μηχανισμοί και λήφθηκαν αποφάσεις με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μην πληγούν οι σχέσεις των δυο χωρών».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νομικές διεκδικήσεις της μιας πλευράς γίνονται αποδεκτές από την άλλη και το αντίστροφο», πρόσθεσε.
«Τα ελληνικά νησιά, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, διέπονται από καθεστώς αποστρατικοποίησης. Παρακολουθούμε το θέμα στενά», υποστήριξε ο Τούρκος εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, που αποσπάστηκαν από την οθωμανική αυτοκρατορία σε διαφορετικές φάσεις».
Ο Τούρκος εκπρόσωπος μίλησε για «διασφάλιση της Τουρκίας», παρατηρώντας πως «πιστεύουμε ότι με τη συνέχιση των καλών σχέσεων με την Ελλάδα τα προβλήματα θα λυθούν. Πρέπει να λυθούν. Δεν πρόκειται για ανεπίλυτα θέματα. Αν υπάρχει καλή πρόθεση, μπορούν να ξεπεραστούν».
Ο Μπ. Οζούγκεργκιν είπε ακόμη ότι, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, λειτουργεί πλέον απευθείας γραμμή μεταξύ των Αρχών του Λιμενικού των δύο χωρών, προκειμένου να «παρεμποδίζονται τα βραχυκυκλώματα. Όταν μιλάμε με την απέναντι πλευρά, καταλαβαίνουμε καλύτερα την πρόθεσή της. Έτσι εμποδίζουμε την κλιμάκωση των προβλημάτων».
Για το περιστατικό στην περιοχή της Ρω, έκανε γνωστό πως «το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επενέβη αμέσως και κατόπιν οδηγιών του υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υφυπουργός ανέλαβε να εξασφαλίσει τον συντονισμό των τουρκικών εσωτερικών υπηρεσιών, ενώ ήρθε σε επαφή και με τις ελληνικές Αρχές».
Ο Μπ. Οζούγκεργκιν απηύθυνε έκκληση στο Τύπο και των δύο χωρών «να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και κατά τρόπο που δεν θα οδηγεί σε προκλήσεις, ειδικότερα όταν πληροφορείται όλες τις λεπτομέρειες του θέματος», διευκρινίζοντας πως «η λύση των προβλημάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί με τετελεσμένα γεγονότα ή με το "ξεγέλασμα" της άλλης πλευράς» και τονίζοντας πως «η Τουρκία δεν έχει καμία μυστική ατζέντα για το Αιγαίο».
Απαντώντας σε ερώτηση περί συγκεκριμένων διόδων, που προσφέρονται για επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών, ο Τούρκος εκπρόσωπος μίλησε για προσφυγή σε τρίτους, στην περίπτωση, που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
«Στο Αιγαίο -είπε- υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα» και διευκρίνισε πως «το εύρος της υφαλοκρηπίδας, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, του FIR και των περιοχών έρευνας και διάσωσης, εξαρτώνται από το εύρος των χωρικών υδάτων».
«Στην περίπτωση προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο, επειδή τα προβλήματα είναι αλληλένδετα, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όλα μαζί. Αυτό πηγάζει από τη δομή του διεθνούς δικαίου», είπε.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος, όμως, αναφέρθηκε και στο θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, υποστηρίζοντας πως «το 2008, οι αεροπορικές δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο αυξηθήκαν κατά 26%, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε αύξηση από την πλευρά της Τουρκίας» και πως «οι πτήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι δεκαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Τουρκίας».
«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι η χρήση του δικαιώματος ελεύθερης πτήσης της κάθε χώρας, ακόμη και των τρίτων χωρών, στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η δραστηριότητα αυτή δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας. Δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας», κατέληξε.
Αναφερόμενος, τέλος, στην σχεδιαζόμενη επίσκεψη, στην Τουρκίας, της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία και σημείωσε ότι «αυτή η επίσκεψη αναμένεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου