Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Bill Bonner: Ώστε λές πως θέλεις μία επανάσταση;


Το παρακάτω άρθρο είναι μεταφρασμένο από το διαδικτυακό περιοδικό The Daily Reckoning του οικονομολόγου και αναλυτή Bill Boner, και παρουσιάζει το οικονομικό "δράμα του Ζορμπά" όπως είναι. Δηλαδή ένα Σισσύφειο άχθος που με τα μυαλά και αντιλήψεις των κρατούντων μόνο περισσότερο οικονομικό άχθος θα συνεισφέρει αλλά επί πλέον -φευ- κλαυθμούς, οδυρμούς και τριγμούς οδόντων!

Πάμε ολοταχώς για οικονομικό Αρμαγεδδώνα...

Ώστε λές πως θέλεις μία επανάσταση;

«Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» έγραφε το πανώ. Bill Bonner Οι έλληνες κομμουνιστές είναι συνήθως ένα βέβαιο προπύργιο πλάνης και θολούρας. Οι ιδέες τους είναι αποκρουστικές. Οι προτάσεις τους παράλογες. Ίσως στο μόνο πράγμα που δεν πέφτουν έξω είναι η άποψη που έχουν για τους κρατούντες - τους θεωρούν βλάκες.

Τούτη τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι όχλοι των αριστεριστών που ξέθαρρα πιά εκσφενδονίζουν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, έχουν το επάνω χέρι. Χρειάζονται μόνο λίγη εξάσκηση στο σημάδι.

Η πιό πρόσφατη στρώση χρηματικού λιπαντικού ανακοινώθηκε πριν δυό εβδομάδες. Με κόστος 110 δις ευρώ, η Ευρώπη θα προσποιηθεί ότι προστατεύει την Ελλάδα από τους πιστωτές της και οι Έλληνες θα προσποιηθούν πως βάζουν σε τάξη τα οικονομικά του οίκου τους. Στην πραγματικότητα όμως η Ελληνική υπόθεση θα κατρακυλήσει προς μια βαθύτερη κρίση. Όπως έχω εξηγήσει παλαιότερα, η σύγχονη μακρο-χρηματο-οικονομία εξαντλείται στο να μεταθέτει τα προβλήματα σε μελλοντικό χρόνο και να τα φορτώνει σε άτομα που δεν φέρουν καμμία ευθύνη. Τώρα βλέπουμε στην Ευρώπη αυτή τη συνταγή σε εφαρμογή.

Οι Έλληνες δανείστηκαν χρήματα που λογικά δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα τα αποπληρώσουν. Ξένες τράπεζες -κυρίως Γαλλικές και Γερμανικές- προσβλέπονας να αποκομίσουν υπέρογκα οφέλη, ανέλαβαν το ρίσκο του Ελληνικού χρέους. Ένας δίκαιος κριτής θα άφηνε όλους τους εμπλεκόμενους απλώς να καταρρεύσουν, δίνοντας και μιά κλωτσιά από πάνω. Αντ'αυτού, οι απατεώνες απολαμβάνουν τη λεία από το πλιάτσικο του δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα δε με τους όρους της βοήθειας, τα 'κορόϊδα' θα πάρουν τελικά τα χρήματα που χρειάζονται. Αυτά βέβαια θα καλυφθούν από τους φορολογούμενους όλης της Ευρώπης.

Τα σχέδια των κρατούντων δεν είναι μόνο άδικα. Είναι και μη εφαρμόσιμα. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια τα ελλείματα της Ελλάδας θα αυξηθούν κατά $50 δις, ανεβάζοντας το χρέος στο 150% του ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ, πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον άλλα $70 δις για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Τα ποσά ξεπερνούν το σύνολο της χορηγούμενης βοήθειας που σημαίνει πως η Ελλάς θα πρέπει να δανειστεί κι'άλλο του χρόνου, δημιουργώντας ίσως μιά νέα κρίση. Επιπλέον υπάρχουν και άλλες «αδελφές» χώρες που νοσούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Το συνολικό κόστος μιας τυχόν βοήθειας για όλους ανέρχεται στο ένα τρις ευρώ.

Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ακόμα βαθύτερο. Είναι μάλλον φιλοσοφικό και συνάμα μαθηματικό. Υπερβολικό χρέος, όπως και 'υπερβολικός θάνατος', δεν αποτελεί μία μεταβατική κατάσταση. Είναι μία τερματική κατάσταση, ένα τέλος. Άπαξ και η ψυχή έχει εγκαταλείψει το σώμα, δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθεί το κουφάρι ζωντανό. Ομοίως όταν ένα χρέος είναι αδύνατον να εξοφληθεί δεν υπάρχει λόγος για υποκρισίες. Όταν είναι ανέφικτη η αποπληρωμή των τόκων, τότε προστίθενται στο κεφάλαιο. Το χρέος διογκώνεται και καθίσταται δύσκολο να εξυπηρετηθεί. Είναι προτιμότερο να αποδεχτείς το σφάλμα σου το συντομότερο δυνατόν ώστε να οργανώσεις τα διαδικαστκά της οικονομικής κηδείας.

Σήμερα οι Έλληνες χρωστάνε περίπου ένα 120% του ΑΕΠ. Χάρις στην «οικονομική βοήθεια» το χρέος θα αυξηθεί κι άλλο. Το σχέδιο επί τάπητος καταφέρνει να σταματήσει την αύξηση του χρέους μόνον αφού αυτό έχει ανέβει ακόμα ένα 30% του ΑΕΠ.

Εκεί ακριβώς ευρίσκεται το πρόβλημα. Σήμερα οι κακόμοιροι οι Έλληνες παραπατάνε. Τι θα συμβεί όταν κουβαλήσουν ακόμα βαρύτερο φορτίο; Οι ανακατώστρες παρεμβατιστές έχουν την παραίσθηση ότι μεμιάς 'θα σηκωθούν, θα σπάσουν δυό πιάτα και θα ρίξουν μιά ζεμπεκιά'

Ίσως φαντάζονται πως οι δανειστές τους -που ανέβασαν στο 18% τα επιτόκια των διετών ομολόγων όταν ο Ζορμπάς ήταν ακόμα όρθιος- θα αρκεστούν σε μικρότερα επιτόκια όταν ο Ζορμπάς θα έχει πιά λυγίσει;

Άς υποθέσουμε όμως ότι και αυτό ακόμα είναι πιθανό να γίνει. Ότι δηλαδή η Ελλάς π.χ. θα μπορεί στο μέλλον να δανείζεται με μόνο 8% επιτόκιο. Με το χρέος στα 150% του ΑΕΠ, το ετήσιο κόστος του τόκου θα φτάνει στα 12% του ΑΕΠ. Δηλαδή ένα στα οκτώ ευρώ Εθνικού Προϊόντος θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του συσσωρευμένου χρέους.

Η Ελλάς όμως καταφέρνει και συγκεντρώνει μόνο 5% περίπου του ΑΕΠ σε φόρους, δηλαδή ούτε το μισό απ'όσο απαιτείται για αποπληρωμή των τόκων. Υποτίθεται πως θα συγκεντρωθεί ακόμη άλλο ένα 4% από φόρους. Ήδη όμως το 30% της Ελληνικής οικονομίας δραστηριοποιείται παράνομα για την αποφυγή φορολόγησης. Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν οι φορολογούμενοι συνηδειτοποιήσουν πως κάθε ευρώ φόρου που πληρώνουν πάει για την προστασία ξένων τραπεζών από το ρίσκο των απερίσκεπτων δενείων που χορήγησαν. Σκεφτείτε επίσης τι θα συμβεί όταν, αντί να προσθέσουν ένα 10% στο ΑΕΠ με τα δανεικά, οι Έλληνες αφαιρέσουν 10% για τις αποπληρωμές δανείων.

Την περασμένη εβδομάδα σχολεία, αεροδρόμια, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες της χώρας ήταν κλειαστές. Σε μία διαδήλωση χύθηκε αίμα. Υπολογίζεται πως το 51% του πληθυσμού της χώρας ήδη δηλώνει πως δεν υποστηρίζει τα μέτρα λιτότητας. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν μόλις δούν στη πράξη τις επιπτώσεις και καταλάβουν τι τους περιμένει. Είχαν συνηθίσει να έχουν ολόκληρη την πίττα κα τα σκυλιά χορτάτα. Τώρα και τα σκυλιά θα πεινάνε χωρίς πίττα, αλλά και οι ίδιοι.

Ξεσηκωθείτε λοιπόν Έλληνες! Δεν έχετε τίποτε πιά να χάσετε παρά τις αλυσίδες του χρέους! Γι'αυτό υπάρχουν και οι επαναστάσεις.

Μπιλ Μπόννερ

για το Νταίηλυ Ρέκονινγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου