Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Οι απάτες με τα ιατρικά πτυχία πάνε κι έρχονται(στο Καζακστάν)...



Αλλοίμονο στους ασθενείς...
Ποινή φυλάκισης 30 μηνών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 57χρονη, κάτοικο Βόλου, η οποία κατηγορείται για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Η 57χρονη βρέθηκε κατηγορούμενη μετά από κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, την οποία προκάλεσε μήνυση φερόμενου ως θύματος απάτης σχετικά με αναγνώριση πτυχίων από το ΔΙΚΑΤΣΑ.Συγκεκριμένα, η κατηγορούμενη φέρεται να...
εξαπάτησε τον 36χρονο μηνυτή και τη σύζυγό του και οι δύο παλιννοστούντες από το Καζακστάν, γιατροί στο επάγγελμα.

Το καλοκαίρι του 2005 η 57χρονη υποστήριξε μιλώντας τηλεφωνικά με τον γιατρό, ο οποίος διέμενε στην Αθήνα, ότι γνωρίζει πρόσωπα στην αρμόδια υπηρεσία για το ΔΙΚΑΤΣΑ του υπουργείου Παιδείας, στα οποία θα μπορούσε να παρέμβει, ώστε να ενεργήσουν έναντι αμοιβής και να αναγνωριστεί η ισοτιμία του πτυχίου της συζύγου του, το οποίο είχε εκδοθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιουλιανών της Μόσχας.

Ο 36χρονος πείστηκε για τις διασυνδέσεις της 57χρονης και κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 9.000 ευρώ στις 27/7/2005 και 6.000 ευρώ στις 29/7/2005, ώστε να μεσολαβήσει για την αναγνώριση του πτυχίου.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο 36χρονος πληροφορήθηκε για τις «γνωριμίες» στο υπουργείο της 57χρονης από φιλικό του πρόσωπο. Πείστηκε ώστε να ζητήσει τη βοήθειά της για να πετύχει η σύζυγός του την ισοτιμία του πτυχίου της, κάτι που δεν είχε κατορθώσει, σε αντίθεση με τον ίδιο, ο οποίος είχε μεγαλύτερη ευχέρεια στην ελληνική γλώσσα.

Εξάλλου, τον Μάρτιο του 2006 άλλη μία μήνυση γονέων πτυχιούχου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γιουγκοσλαβίας είχαν καταθέσει για παρόμοια υπόθεση απάτης μήνυση στην Εισαγγελία Βόλου εναντίον μιας κατοίκου Βόλου.
Και σε αυτή την περίπτωση, για την οποία είχε ξεκινήσει προκαταρκτική, η Βολιώτισσα έπεισε τους γονείς του πτυχιούχου για τις δήθεν γνωριμίες της στο ΔΙΚΑΤΣΑ και ότι μπορεί να μεσολαβήσει ενώπιον του Συμβουλίου, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου από το πανεπιστήμιο του εξωτερικού έναντι αδράς αμοιβής.

Σύμφωνα με τη μήνυση είχε ζητήσει από την οικογένεια του πτυχιούχου ποσό 35.000 ευρώ για να «βοηθήσει» στην επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης, χρησιμοποιώντας προσβάσεις που είχε στην τριμελή Επιτροπή του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Οι μηνυτές είχαν αναφέρει στις εισαγγελικές αρχές ότι με ανάλογο τρόπο φέρεται να εξαπατήθηκαν και άλλα άτομα στη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, την Κατερίνη, το Κιλκίς και το Ναύπλιο.
taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου