Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Οι Ενοπλες Δυνάµεις ντύνονται µε κινεζικά και τουρκικά ρούχα.



Συνέντευξη του Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας.

Σηµαντική µείωση της εγχώριας ζήτησης, αλλά αύξηση στις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας προβλέπει για τη φετινή χρονιά ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας Ελευθέριος Κούρταλης.

Η ζήτηση από ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξηθεί τους τελευταίους τρεις µήνες, εξέλιξη που βοηθά τους έλληνες κλωστοϋφαντουργούς να διατηρούν προς το παρόν τις θέσεις εργασίας. Θεωρεί ότι µακροπρόθεσµα η κλωστοϋφαντουργία θα ανακτήσει το χαµένο της έδαφος, καθώς προβλέπει αύξηση του εργασιακού κόστους στις τρίτες χώρες.

1. Ανησυχούν τα νέα µέτρα τους επιχειρηµατίες;

Με το έλλειµµα να υπερβαίνει το 13% του ΑΕΠ, το δηµόσιο χρέος να φθάνει στο 120% του ΑΕΠ, τα spreads στις 800 µονάδες βάσης και τη χώρα να βρίσκεται προ των πυλών της χρεοκοπίας τα µέτρα ήταν αναπόφευκτα.

2. Η κλωστοϋφαντουργία βρίσκεται στη δίνη της κρίσης;

Η εγχώρια κατανάλωση θα µειωθεί αισθητά αλλά η κλωστοϋφαντουργία θα αυξήσει τις εξαγωγές. Ελπίζω τα νέα µέτρα να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας.

3. Εδώ και 20 χρόνια τα ελληνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα χάνουν έδαφος εντός και εκτός συνόρων. Τι φταίει;

Τη δεκαετία 1994-2004 κάναµε τεράστιες επενδύσεις εκσυγχρονισµού, µε αποτέλεσµα να εξάγουµε το 60% της παραγωγής. Τα τελευταία όµως χρόνια οι διεθνείς οικονοµικές συνθήκες, όπως είναι οι ελεύθερες εισαγωγές από Κίνα, Ινδία, Τουρκία σε τιµές dumping αλλά και η ισοτιµία ευρώ – δολαρίου, έπληξαν τον κλάδο.

4. Εχετε ευθύνη εσείς οι παραγωγοί;

Οι παραγωγοί δεν δηµιούργησαν επώνυµα προϊόντα ή και προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας. Το βασικό όµως µερίδιο ευθύνης φέρουν η έλλειψη µακροχρόνιου φορολογικού συστήµατος, η γραφειοκρατία, οι εργασιακές σχέσεις, το τραπεζικό σύστηµα.

5. Δηλώσατε ότι «κρατικές προµήθειες στους κλωστο ϋφαντουργούς δεν έχουν κοι νοποιηθεί»…

Οι κρατικές προµήθειες των Ενόπλων Δυνάµεων για υφάσµατα και είδη ένδυσης ύψους 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως στήριζαν τον κλάδο για δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια όµως πολλές µονάδες έκλεισαν λόγω της επιδροµής τρίτων χωρών στους διαγωνισµούς. Οι Ενοπλες Δυνάµεις ντύνονται πλέον µε κινεζικά, τουρκικά, πακιστανικά ρούχα.

6. Η κλωστοϋφαντουργία είναι κρατικοδίαιτη;

Τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει καµία σχέση µε κρατικές συνεργασίες. Αντιθέτως ανταγωνίζεται στην ελεύθερη αγορά και µε άνισους όρους σε σχέση µε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες προστατεύουν την κλωστοϋφαντουργία τους.

7. Επιλεκτική η κρατική συν δροµή στις επιχειρήσεις του κλάδου;

Υπήρξε επιλεκτική κρατική συνδροµή σε συγκεκριµένη εταιρεία. Διαφωνήσαµε δηµόσια µε τέτοιες µεθοδεύσεις.

8. Ποιοι αγοράζουν ελληνι κά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα;

Γερµανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ιταλοί, Σκανδιναβοί και κάποιες χώρες εκτός Ευρώπης.

9. Λένε ότι η παραγωγή σας είναι ξεπερασµένη…

Δεν είναι αλήθεια. Μεγάλο µέρος της παραγωγής παγκοσµίως είναι συγκεκριµένης σταθερής ποιότητας και διεθνώς καθιερωµένων προδιαγραφών.

10. Γιατί λείπει η παραγωγή καινοτόµων προϊόντων;

Η παραγωγή καινοτόµων προϊόντων αποτελεί µια µικρή µερίδα παγκοσµίως. Εµείς παράγουµε προϊόντα βασισµένα στο ελληνικό βαµβάκι που είναι εξαιρετικής ποιότητας – παγκοσµίως κατοχυρωµένης – και τα είδη αυτά αποτελούν το 80% των εξαγωγών µας.

11. Θα καλύψει η διαφαινόµενη ανάκαµψη των ευρωπαϊκών αγορών τις απώλειες;

Τους τελευταίους τρεις µήνες παρατηρείται µεγάλη ζήτηση από τους πελάτες των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι έχουν επανέλθει στη χώρα µας λόγω του κλεισίµατος του µεγαλύτερου µέρους των κλωστοϋφαντουργιών στην Ευρώπη.

12. Παρεµπόριο και παράνοµες εισαγωγές σας πλήττουν;

Εχουµε επισηµάνει στους αρµόδιους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων τις παράνοµες εισαγωγές µεγάλων ποσοτήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τρίτες χώρες αλλά και το ανεξέλεγκτο παρεµπόριο.

13. Πώς θα αντιµετωπιστούν;

Με συχνούς ελέγχους, αιφνιδιασµούς του ΣΔΟΕ και τον τερµατισµό της ανοχής που δείχνει σήµερα η Αστυνοµία.

14. Η οικονοµία σε ρυθµούς ύφεσης. Ανησυχούν οι επιχειρηµατίες;

Είναι κάτι που δεν µπορούµε ακόµη να προσδιορίσουµε. Βρισκόµαστε σε αναµονή της εφαρµογής και της θετικής, ελπίζουµε, απόδοσης των µέτρων.

15. Θα δούµε περισσότερες κλωστοϋφαντουργίες να κλείνουν;

Οχι, εφόσον στρέψει το ενδιαφέρον της η Πολιτεία στα χρονίζοντα προβλήµατα του κλάδου.

16. Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν;

Τα τελευταία 10 χρόνια χάθηκαν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας.

17. Νέες απολύσεις;

Προς το παρόν οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ελπίζοντας σε ανάκαµψη του κλάδου µέσα στο 2010.

18. Οι χώρες φθηνού εργατικού κόστους κυριαρχούν στην κλωστοϋφαντουργία. Είναι µονόδροµος;

Τα επόµενα τρία χρόνια στις χώρες αυτές θα αυξηθεί το εργασιακό κόστος. Επιπλέον θα είναι ασύµφορο να συνεχίσουν να πριµοδοτούν τις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας που φτάνουν σήµερα µέχρι και το 80% της τιµής πώλησης.

19. Υπάρχει δρόµος σωτηρίας για την κλωστοϋφαντουργία;

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία είναι συνδεδεµένη µε τη βιοµηχανική ανάπτυξη της χώρας και επί σειρά δεκαετιών υπήρξε η «λοκοµοτίβα» της οικονοµικής ανάπτυξης. Θα ξαναβρεί τον δρόµο της.

20. Δυσκολότερη η επόµενη µέρα για τους κλωστοϋφαντουργούς;

Τα τελευταία 3-5 χρόνια η κλωστοϋφαντουργία ήταν σε βαθιά ύφεση. Ακόµη και σήµερα όµως εξάγει το 33% των βιοµηχανικών προϊόντων, γεγονός που δείχνει τη σηµερινή δυναµικότητα του κλάδου.

ΤΑ ΝΕΑ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου