Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 'ΒΡΩΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ' ΣΤΗ Ν.ΑΦΡΙΚΗ

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Νότια Αφρική εκπαιδεύονται πυρετωδώς για την αποτροπή ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας κατά την διάρκεια του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, δίνοντας έμφαση στην πιθανότητα επίθεσης με «βρώμικη βόμβα»...

Σύμφωνα με την Ανίτα Νίλσον, αξιωματούχο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η IAEA εκπαιδεύει νοτιοαφρικανούς φρουρούς στη χρήση εξοπλισμού για την ανίχνευση της ραδιενέργειας και την αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Η συγκέντρωση ανθρώπων υψηλού επιπέδου αποτελεί ευκαιρία" για τη χρήση "βρώμικων" βομβών, δήλωσε η Νίλσον, μιλώντας στο Διεθνές Κέντρο Γούντροου Ουίλσον στην Ουάσινγκτον.

"Αν και στην ασφάλεια δίνεται μεγάλη προσοχή σε γεγονότα αυτού του είδους, στο παρελθόν η πυρηνική διάσταση αυτής της ασφάλειας δεν βρισκόταν στο επίκεντρο".

Η Νίλσον, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας για την πυρηνική ασφάλεια που διοργανώνει ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθεσε ότι η IAEA παρέχει εκπαίδευση σε "μεγάλο αριθμό ανθρώπων" στη Νότια Αφρική.

"Είναι έτοιμοι", είπε και πρόσθεσε ότι η IAEA άρχισε να συμβάλλει στην ασφάλεια αθλητικών γεγονότων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ωστόσο στην διάρκεια της διοργάνωσης, που ξεκινά την 11η Ιουνίου, η μεγαλύτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί όχι στις τρομοκρατικές απειλές, αλλά στην εγκληματικότητα των δρόμων, που αποτελεί μείζον πρόβλημα στη Νότια Αφρική. ΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου