Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Νέο χάπι για το στρες χωρίς... παρενέργειες

[Το νέο χάπι υπόσχεται εξίσου καλά αποτελέσματα με όλες τις υπάρχουσες θεραπείες και έχει το ατού ότι δεν προκαλεί υπνηλία, διαταραχές μνήμης, αδεξιότητα ή ακόμα και εξάρτηση.] Ενα ακόμη πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά του στρες που αντιμετωπίζει τις κρίσεις πανικού χωρίς τις παρενέργειες που προκαλούν οι τρέχουσες θεραπείες, όπως το Valium, ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν Γερμανοί επιστήμονες.

Τα φάρμακα κατά του στρες κάνουν εξαιρετικά καλή δουλειά, αλλά προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως υπνηλία, διαταραχές της μνήμης και αδεξιότητα, ενώ με τον καιρό μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και εξάρτηση.
Το νέο συστατικό, που φέρει την ονομασία XBD173, φαίνεται πως αποφεύγει αυτά τα προβλήματα ενεργοποιώντας ένα διαφορετικό βιολογικό «κουμπί» που αποτρέπει τις κρίσεις πανικού.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν πληροφορίες για το πειραματικό αυτό σκεύασμα στην επιθεώρηση «Science», όπου συμπεριέλαβαν και ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την αρχική φάση της κλινικής δοκιμής του. «Αυτό που μας έλειπε ήταν ένα ταχείας δράσης αγχολυτικό, χωρίς της κλασικές παρενέργειες των benzodiazepines», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ράινερ Ρούπρεχτ, από το Ludwig Maximilian University του Μονάχου, επισημαίνοντας ότι το νέο αυτό συστατικό έχει αυτές τις ικανότητες.

Η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων δοκίμασε την αποτελεσματικότητά του φαρμάκου σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι το XBD173 δρα μέσα σε μία ώρα. Εξάλλου, δοκιμάζοντάς το σε εβδομήντα υγιείς εθελοντές άντρες, στα πλαίσια κλινικού πειράματος διάρκειας μίας εβδομάδας, διαπίστωσε μείωση των κρίσεων πανικού. Το σημαντικότερο ήταν, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν ανιχνεύτηκαν παρενέργειες.

Το νέο αυτό συστατικό δρα προωθώντας τη σύνθεση των νευροστεροειδών που ρυθμίζουν τα αποτελέσματα ενός χημικού του εγκεφάλου που ονομάζεται GABA. Οι benzodiazepines που περιέχονται συνήθως στα φάρμακα κατά του στρες επηρεάζουν επίσης το GABA, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν εδώ και καιρό να αναπτύξουν νέας γενιάς benzodiazepines αλλάζοντας τη σύνθεσή τους έτσι ώστε να δρουν πιο επιλεκτικά, χωρίς παρενέργειες, όμως μέχρι στιγμής οι κόποι τους δεν έχουν ευοδωθεί.

Η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη του XBD173 αισιοδοξεί για την επιτυχία του σκευάσματος, όμως τονίζει πως πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες πάνω σε αυτό.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
ΠΗΓΗ http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου