Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΓΙΝΕΤΕ ΔΩΡΗΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ


Είχε έρθει στο mail μου η παρακάτω έκκληση, "Αναζητώ συμβατό δότη μυελού των οστών, για την 4χρονη ανιψούλα μου η οποία πάσχει από λευχαιμία (η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη) και θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση τον Μάιο στο Αγίας Σοφίας... έως τότε πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου"
Με το φόβο το μήνυμα να είναι παλιό ή φάρσα επικοινώνησα στο mail, που μου είχε δοθεί Ο Αλέξης (το επίθετο δεν το γράφω γιατί δεν ξέρω αν θέλει) μου απάντησε τα παρακάτω,

" Η μικρή μου νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για καινούργιο κύκλο χημειοθεραπείας. Πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση στο Αγ. Σοφίας σε δύο μήνες. Έως τότε θα πρέπει να βρεθεί δότης αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα. Αν είσαι ήδη δότης στην Τράπεζα δοτών μυελού των οστών τότε θα γίνει η σύγκριση των αποτελεσμάτων σου με την μικρή και δε χρειάζεται κάτι άλλο από εσένα.

Να ξεκαθαρίσω ότι η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την διαδικασία της αιμοδοσίας.
Δηλαδή να δώσεις μία φιάλη για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο. Η συγκεκριμένη εξέταση προϋποθέτει την εισαγωγή σου στην Τράπεζα δοτών μυελού των οστών.

Για να γίνεις δότης, εφόσον είσαι κοντά στα κέντρα δοτών, δηλαδή, στην περιοχή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας ή του Ρίου στην Πάτρα, θα πρέπει να τηλεφωνήσεις και ρωτήσεις τι ώρα μπορούνε να σε δεχτούν. Αφού θα πας στο τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου. Εκεί θα ζητήσεις να γίνεις δότης μυελού των οστών. Θα σου δώσουν κάποια έντυπα να συμπληρώσεις και θα κάνουν λήψη αίματος γύρω στα 10 ml.

Σε είκοσι ημέρες με ένα μήνα περίπου, θα αναγνωριστεί ο ιστοτύπος σου. Τότε αρχίζει η Τράπεζα να συγκρίνει αποτελέσματα από τη βάση δεδομένων της και κατά προτεραιότητα με την ανιψιά μου. Για αυτό και δε χρειάζεται η αναφορά του ονόματος της μιας και δε μικραίνει ο χρόνος αναμονής.

Αν είσαι τώρα μακριά από αυτές τις περιοχές. Δηλαδή από τα Δίκαια έως την Κρήτη και από την Ρόδο έως την Λευκάδα τότε θα απευθυνθείς στο τμήμα Αιμοδοσίας. Το τμήμα αιμοδοσίας είναι υποχρεωμένο να σου δώσει τα αντίστοιχα έγγραφα και να κάνει λήψη του αίματος σου και να το στείλει σε όποιο κέντρο δοτών θέλει."

Ο χρόνος για την μικρούλα αρχίζει να μετρά αντίστροφα. Ο καταγραφή μας στην τράπεζα δωρητών μυελού των οστών μπορεί να σώσει όχι μόνο την ίδια αλλά χιλιάδες παιδιά που περιμένουν μεταμόσχευση. Το να είναι κάποιος συμβατός δότης είναι εξαιρετικά δύσκολο γι' αυτό και χρειάζεται μεγάλη "δεξαμενή" δειγμάτων.

Λίγα λεπτά από τον χρόνο μας, νομίζω ότι, αξίζουν για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να σωθεί ένα παιδί. Πληροφορίες για τα κέντρα δοτών μπορείς να βρεις πατώντας εδώ. Προσωπικά την Δευτέρα το πρωί θα περάσω από τον Ευαγγελισμό για να μου πάρουν δείγμα. Εσύ;
Πάντα υποκειμενικά, Παναγιώτης Παπαχατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου