Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Mπάλα ποδοσφαίρου


Μιας και αναφερθήκαμε σε μπαλόνια ας θυμηθούμε ότι μια δερμάτινη μπάλα ποδοσφαίρου, με σχεδόν ίδιες διαστάσεις με τις σημερινές μπάλες, βρέθηκε στην Σαμοθράκη. Είναι του τρίτου αιώνα π.Χ. και για το φούσκωμά της με αέρα χρησιμοποιούταν πάλι η ουροδόχος κύστη κάποιου μεγάλου ζώου. Παιχνίδια με τέτοια μπάλα περιγράφονται και από τον Όμηρο.
Το παιχνίδι με μπάλα ήταν κοινό στοιχείο πολλών πολιτισμών. Στην Νότιο Αμερική χρησιμοποιούσαν συνήθως μια μπάλα από λάστιχο διαμέτρου περίπου 20 εκ. και ο αγώνας δείχνει να ήταν αρκετά τελετουργικός. Η περιγραφή του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Στην διπλανή εικόνα βλέπουμε έναν παίκτη των Μάγια.
Οι μπάλες στην Νότιο Αμερική κατασκευαζόταν είτε συμπαγείς είτε κούφιες όπως και σήμερα. Για να φτιάξουν μια κούφια μπάλα που ήταν ελαφριά και βολική στο παιχνίδι, έφτιαχναν αρχικά μπάλα από πηλό που την βούταγαν σε λατέξ που είχαν συλλέξει από τα κατάλληλα δένδρα. Με την χρήση κάποιων υγρών από άλλα φυτά το λατέξ σκλήραινε μόνιμα και γινόταν το γνωστό μας μέχρι σήμερα λάστιχο. Από μια μικρή τρύπα αφαιρούσαν λίγο λίγο τον πηλό από το εσωτερικό της μπάλας και πάλι με λατέξ ξανάκλειναν την τρύπα. Με αρκετές επιστρώσεις μπορούσαν να φτιάξουν όσο χονδρή μπάλα ήθελαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου