Σάββατο 11 Απριλίου 2009

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


Λίγο οι μακακίες του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο το τραγικό γεγονός στη σχολή του ΟΑΕΔ ξεχάσαμε σχεδόν όλοι δύο επετείους που είχαμε χθες, 10 Απριλίου. Στις 10 Απριλίου 1826 πραγματοποιήθηκε η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου· σε αυτό αναφέρθηκε το klasikoperiptosi με μία πολύ καλή ανάρτηση. Πουθενά όμως δεν διαβάσαμε κάτι για τον απαγχονισμό του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στις 10 Απριλίου 1821. Ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε΄ εκτελέστηκε από τους Τούρκους, καθώς ως πατριάρχης είχε ευθύνη για την καλή διαγωγή των χριστιανών. Εφόσον λοιπόν αυτοί επαναστάτησαν, ο πατριάρχης, όπως και πολλοί προκάτοχοί του κρίθηκε ένοχος προδοσίας και έτσι απαγχονίστηκε ανήμερα του Πάσχα του 1821 στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο. Κατόπιν, μια ομάδα Εβραίων αγόρασαν το πτώμα του, το περιέφεραν στους δρόμους και το έριξαν στον Κεράτιο κόλπο.

Ένας Κεφαλονίτης πλοίαρχος, ονόματι Νικόλαος Σκλάβος, βρήκε...
το σκήνωμα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά, και έκτοτε φυλάσσεται σε μαρμάρινη λάρνακα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος Ε΄, παραμένει κλειστή και σφραγισμένη μέχρι και σήμερα, σε ένδειξη τιμής. Στο Πατριαρχείο εισέρχεται κανείς από τότε μόνο από τις πλάγιες πύλες.
Αναρτήθηκε από paideia-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου