Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Στη διάθεση των αγοραστών από σήμερα το φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου


To Tata-Nano, το φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου, διατίθεται από σήμερα προς πώληση σε όλη την Ινδία, με την κατασκευάστρια αυτοκινητοβιομηχανία να ελπίζει ότι το όχημα αυτό θα αποτελέσει "επανάσταση" στον τομέα της ιδιωτικής μετακίνησης και ότι θα τονώσει τις πωλήσεις της, παρά την τεράστια ύφεση που πλήττει τον τομέα αυτό παγκοσμίως.

Αυτό το μίνι-όχημα εξαιρετικά χαμηλού κόστους, του οποίου η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 100.000 ρουπίες (112.735 ρουπίες αντιστοιχούν σε 1.500 ευρώ) για τη βασική του έκδοση, βρίσκεται ήδη εδώ και μία εβδομάδα στις εκθέσεις αυτοκινήτων στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη, ενώ εκπρόσωπος της θυγατρικής Tata Motors χαρακτήρισε "ενθαρρυντικές" τις πρώτες παραγγελίες.

"Ήθελα αυτοκίνητο για να είμαι ανεξάρτητος και αυτό ανταποκρίνεται στις οικονομικές μου δυνατότητες", δήλωσε ο Ναράν Ράο Παουάρ, πρώην αστυνομικός επιθεωρητής στη Βομβάη, 82 ετών, ο οποίος δεν μπορεί πια να κυκλοφορεί με σκούτερ.

Αυτό ήταν και το σκεπτικό της εταιρείας, όπως το περιέγραψε ο πρόεδρός της Ρατάν Τάτα όταν ανακοίνωσε την κατασκευή του νέου μοντέλου: υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ινδία που μπορούν να διαθέσουν 1.000 δολάρια για ένα δίκυκλο, αλλά δεν μπορούν να διαθέσουν 4.000 δολάρια για ένα αυτοκίνητο.

Το Tata Nano διαθέτει ένα μικρό κινητήρα 624 κ.ε. 35 ίππων, με τελική ταχύτητα τα 105 χλμ/ώρα, δεν διαθέτει φρένα με ABS ούτε υδραυλική υποβοήθηση ούτε κλιματισμό.

Ο όμιλος Tata ελπίζει να κατασκευάσει και να πουλήσει στην Ινδία 30.000 με 50.000 οχήματα εντός του 2009, και στη συνέχεια 250.000 με 500.000 αυτοκίνητα το χρόνο.

Ο όμιλος στοχεύει επίσης και στην αγορά της Ανατολής, η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση, ενώ το Nano θα μπορούσε επίσης να εξαχθεί και στην Ευρώπη το 2010-2011, με τιμή εκκίνησης 5.000 ευρώ, αφού γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες προκειμένου να αναποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρς ασφάλειας και εκπομπής ρύπων.
ΑΠΟ Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου