Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Πατρική επιμέλεια: Ριζοσπαστικό ή αναγκαίο προνόμιο;

«Γιορτή της μητέρας έχουμε…Γιορτή του πατέρα, γιατί όχι; Δεν είναι σημαντικός ο ρόλος του πατέρα;»…Πολλάκις είχαμε ακούσει να εκφράζεται αυτό το παράπονο κι έτσι, καθιερώθηκε και ο εορτασμός της Ημέρας του πατέρα, περί τα μέσα του Ιουνίου. Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του πατέρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον πολυδιάστατος, καθώς δεν συνίσταται μόνο στο να ενισχύει το οικογενειακό ταμείο με τα χρήματα που αποφέρει από την εργασία του, αλλά σημαντική είναι η συμβολή του τόσο στις εργασίες του σπιτιού όσο και στην ανατροφή των παιδιών. Στο γεγονός αυτό βέβαια, συνετέλεσε και η δυναμική είσοδος της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Έτσι, επήλθε ο καταμερισμός όσον αφορά την ενίσχυση του οικογενειακού ταμείου αλλά και την φροντίδα κι επιμέλεια των τέκνων, η οποία πλέον επιτυγχάνεται με τη συνεργασία των συζύγων.
Δυστυχώς όμως, ενώ διαρκούσης μια αρμονικής έγγαμης συμβίωσης, αρμόδιοι για την επιμέλεια των τέκνων είναι και οι δύο γονείς, στην περίπτωση λύσεως του γάμου, ο ρόλος του πατέρα παραγκωνίζεται, καθώς η γονική μέριμνα και η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων πλειστάκις ανατίθεται στην μητέρα, γεγονός που επιβεβαιώνεται κι από πληθώρα δικαστικών αποφάσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Γιατί άραγε συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όλοι οι πατεράδες-πρώην σύζυγοι είναι ανίκανοι να αναλάβουν την επιμέλεια των ίδιων των παιδιών τους; Ή μήπως όλες οι γυναίκες, απλά και μόνο επειδή γέννησαν τα παιδιά τους, σημαίνει ότι είναι και αποκλειστικά ιδανικές ως προς την ανατροφή αυτών;
Νομοθετικά προβλέπονται τα ακόλουθα:
Η ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΤΗΝ πηγη
http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου