Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Πλυντήριο νέας τεχνολογίας λειτουργεί με ένα ποτήρι νερό

Προσθέστε μόνο ένα φλιτζάνι νερό και λίγο απορρυπαντικό. Λίγη ώρα αργότερα, τα ρούχα βγαίνουν καθαρά και σχεδόν στεγνά από το νέο πλυντήριο που λανσάρει στην αμερικανική αγορά η βρετανική εταιρεία Xeros.
Το νέο σύστημα πλύσης, που απευθύνεται περισσότερο σε επαγγελματικά καθαριστήρια παρά στο μέσο νοικοκυριό, παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην Έκθεση Καθαριότητας της Νέας Ορλεάνης.
Το πλυντήριο ρίχνει μέσα στον κάδο με τα ρούχα χάντρες από νάιλον με ειδική μοριακή δομή που «κλειδώνει» πάνω στις ίνες των ρούχων και απομακρύνει τη βρομιά.
Όταν η πλύση τελειώσει, μια σχάρα ανοίγει κάτω από τον κάδο και αφήνει τις χάντρες να πέσουν σε μια υποδοχή. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί εκατοντάδες φορές πριν οι χάντρες χάσουν τις καθαριστικές ιδιότητές τους, αναφέρει το CNet.com.
H Xeros βασίστηκε σε έρευνες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία και εκμεταλλεύεται εμπορικά την τεχνολογία σε συνεργασία με την GreenEarth Cleaning. H αμερικανική εταιρεία είχε ήδη αναπτύξει μια παρόμοια τεχνολογία που βασίζεται σε υγρή σιλικόνη D5 αντί σε πλαστικές χάντρες.
Η υγρή σιλικόνη είναι εναλλακτική λύση στο περχλωροαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποείται παραδοσιακά για στεγνό καθάρισμα, παράγει όμως τοξικά απόβλητα και θεωρείται πιθανό καρκινογόνο.
Αλλές μέθοδοι καθαρισμού υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιούν υπερήχους αντί για απορρυπαντικό, ή διοξείδιο του άνθρακα που υποβάλλεται σε μεγάλη πίεση ώστε να μετατραπεί σε υγρό.
Σύμφωνα με την GreenEarth Cleaning, η μέθοδος της πλαστικής χάντρας δεν φθείρει τα ρούχα περισσότερο από ό,τι τα παραδοσιακά πληντύρια.
«Εκτεταμένες δοκιμές με μεταξωτά, κεντημένα ρούχα και άλλα ευαίσθητα είδη δεν έχουν δείξει ανεπιθύμητες δράσεις» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Τιμ Μάξουελ.
Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου