Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Οπτικές ίνες σε ρόλο κατασκόπου

Βρετανική εταιρεία ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας και συστημάτων ασφαλείας διαμόρφωσε μια πρωτοποριακή τεχνολογία χάρη στην οποία τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα οπτικών ινών θα μετατρέπονται σε εξαιρετικής ευαισθησίας μικρόφωνα. Την τεχνολογία ανέπτυξε η εταιρεία Qinetiq και, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, θα είναι δυνατός ο εντοπισμός ακόμη και ενός ατόμου που περπατάει σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το σημείο της παρακολούθησης. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλέγχο και στην προστασία ευαίσθητων σημείων όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι συνοριακές γραμμές.
Ηδη οι πρώτες δοκιμές της τεχνολογίας έχουν γίνει και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Οι εταιρείες ενέργειας βλέπουν στη νέα τεχνολογία μια πιθανή λύση για τις κλοπές εξαρτημάτων από τους αγωγούς ή τις ζημιές στους αγωγούς που προκαλούνται από αγροτικές εργασίες, καθώς οι κλοπές και οι ζημιές έχουν ως αποτέλεσμα είτε την πρόκληση εκρήξεων- ενίοτε με θύματα- είτε τη διαρροή πετρελαίου στο έδαφος, με συνέπεια περιβαλλοντικές καταστροφές.
Η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των σαμποτάζ στα σιδηροδρομικά δίκτυα. Το σύστημα παρεμβαίνει σε ένα δίκτυο οπτικών ινών και δημιουργεί σε αυτό ανά δέκα μέτρα «εικονικά» μικρόφωνα τα οποία καταγράφουν κάθε ήχο από το σημείο στο οποίο βρίσκονται και τον στέλνουν στο κέντρο ελέγχου, όπου γίνεται η επεξεργασία και η αξιολόγησή του.
Αν, για παράδειγμα, ακουστεί ο ήχος σκαψίματος κοντά σε έναν αγωγό ή αν ακουστεί κάποιος ύποπτος ήχος πάνω σε γραμμές τρένων τα κέντρα θα ενημερώνουν άμεσα, ώστε να γίνει έλεγχος σε αυτά τα σημεία.
Αναρτήθηκε από trinity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου