Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Πόσο ενοικιάζεται ένα διαμέρισμα σε 30 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Δεκαπέντε χώρες της Ευρώπης είναι ακριβότερες από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση ενός διαμερίσματος 120 τ.μ. στο κέντρο των πρωτευουσών. Σε μια λίστα με 30 κορυφαίες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου η Αθήνα βρίσκεται στη μέση, τη 15η θέση, αφού για να μισθώσει κάποιος ένα σπίτι στο κέντρο θα χρειαστεί κατά μέσο όρο... 1.642 δολάρια (περίπου 1.117 ευρώ) το μήνα ή 13,68 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η τιμή αυτή αφορά ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. σε κάποια από τις περιοχές του κέντρου, και ασφαλώς υπάρχουν υψηλότερα ενοίκια αλλά και χαμηλότερα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενοίκιο συναντά κανείς στο Κολωνάκι και τις γύρω συνοικίες, όπως ο Λυκαβηττός. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, στα Εξάρχεια, το κόστος ενοικίασης ενός τέτοιου σπιτιού είναι στη μισή τιμή, καθώς κυμαίνεται από 500 έως 700 ευρώ/τ.μ.


Θέση
Η έρευνα του διεθνούς δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Global Property Guide επιχειρεί να συγκρίνει τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν όσοι θέλουν ένα διαμέρισμα περίπου 120 τ.μ. στο κέντρο των κυριότερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Θα πρέπει, φυσικά, να υπογραμμιστεί ότι στη διαμόρφωση των ενοικίων βασικό ρόλο παίζουν η θέση της πολυκατοικίας, η κατάσταση που βρίσκεται, η προσφορά στη συγκεκριμένη περιοχή και η συγκυρία.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από γενικό «πάγωμα» όλων των συναλλαγών, ακόμη και της διάθεσης των πολιτών να αλλάξουν σπίτι ενοικιάζοντας ένα καλύτερο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται και μειώσεις στα μισθώματα που κυμαίνονται από 5% έως 20%. Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη προσφορά σπιτιών προς ενοικίαση, κυρίως παλαιών που όμως μπορεί να μένουν άδεια για πολλούς μήνες. Ακόμη και στο Κολωνάκι ή τον Λυκαβηττό, περιοχές που πάντα υπάρχει ζήτηση από στελέχη εταιρειών που βρίσκονται στο κέντρο ή ατόμων με υψηλό εισόδημα, υπάρχουν σπίτια διαθέσιμα για ενοικίαση.

Εκεί που παρατηρείται έλλειψη είναι στα διαμερίσματα σε καινούργιες πολυκατοικίες, αφού δεν υπάρχουν πολλές νέες οικοδομές. Στα ελάχιστα οικόπεδα του Κολωνακίου οι πολυκατοικίες είτε είναι ιδιόκτητες είτε τα ενοίκια μπορεί να ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ.

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται και το κόστος ενοικίασης στα προάστια της Αθήνας (Κηφισιά, Ψυχικό), όπου κατά μέσο όρο κυμαίνεται γύρω στα 1.180 δολάρια το μήνα ή 9,83 δολάρια/τ.μ.

Τέλος, για μια βίλα στην Κρήτη το ενοίκιο φτάνει τα 605 δολάρια το μήνα, ποσό μάλλον υποεκτιμημένο έστω κι αν η κτηματαγορά στο νησί περνά μεγάλη κρίση.

Οι υπόλοιπες πόλεις

Η σύγκριση σε διαμερίσματα 120 τ.μ. στα κέντρα των πρωτευουσών 30 χωρών αναδεικνύει πρωταθλητή ενοικίων τη Ρωσία και το κέντρο της Μόσχας. Το μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τα 5.701 δολάρια το μήνα ή τα 45,51 δολάρια/τ.μ.

Ακολουθεί το Μονακό και το Μόντε Κάρλο, όπου εκεί κοστολογείται ένα διαμέρισμα 150 τ.μ. το οποίο ενοικιάζεται προς 6.644 δολάρια ή 44,29 δολάρια/τ.μ. το μήνα Οπως είναι αναμενόμενο, στο κέντρο του Λονδίνου τα ενοίκια είναι επίσης υψηλά, κάτι που γνωρίζουν και οι οικογένειες χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών. Το μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τα 4.280 δολάρια το μήνα για σπίτι 120 τ.μ. ή 35,67 δολάρια/τ.μ.

«Φωτιά» είναι τα ενοίκια στο Παρίσι με 3.835 δολάρια και στη Ρώμη με 2.794 δολάρια. Εκεί που υπερτερεί η Αθήνα είναι φυσικά στις βαλκανικές πρωτεύουσες, ενώ έκπληξη μπορεί να πει κανείς ότι είναι τα ενοίκια για ένα σπίτι 120 τ.μ. στο Βερολίνο (1.475 δολάρια) και στην Ισπανία, καθώς στην πανέμορφη Βαρκελώνη η ενοικίαση κοστίζει 1.498 δολάρια και στη Μαδρίτη 1.500 δολάρια.

Αρνητική έκπληξη για όσους ξένους ή ντόπιους θέλουν να μισθώσουν κάποιο σπίτι είναι στη Ρίγα της Λετονίας με 1.999 δολάρια, στη Βαρσοβία με 1.951 δολάρια, στη Ρουμανία με 1.916 δολάρια.

Οσο για την... περίφημη Δανία και τη συζήτηση που άνοιξε από το ΠΑΣΟΚ για το πρότυπο που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, τα ενοίκια στο κέντρο της Κοπεγχάγη κυμαίνονται γύρω στα 2.006 δολάρια το μήνα.

Τέλος, στη γειτονική Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη τα ενοίκια είναι πολύ χαμηλά, μόλις 626 δολάρια το μήνα για διαμέρισμα 120 τ.μ., ενώ η πιο φθηνή χώρα είναι η Κύπρος και η Λευκωσία με ενοίκια μόλις 653 δολάρια το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου