ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης
Η σημερινή συνέντευξη τύπου του υπουργού υγείας είχε πάλι πολύ ενδιαφέρον και πολλά μαργαριτάρια. Ένα όμως ξεχωρίζει, και είναι η αφορμή για το αποψινό, μεταμεσονύκτιο (και γι’αυτό σύντομο γιατί πρέπει να πάω και για ύπνο) reality check:
Είπε ο υπουργός, και θα το ακούσατε και στις ειδήσεις, οτι το συμβούλιο πανδημίας γρίπης αποφάσισε να κλείνουν τα σχολεία όταν το 40-50% των μαθητών απουσιάσουν λόγω γρίπης.
Δυό χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η εμφάνιση μεγάλου αριθμού απουσιών με μαθητές σε ποσοστό δηλαδή 40 με 50% ή στους εκπαιδευτικούς ενός σχολείου με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσλειτουργιών στην εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου, είναι κριτήριο για τη διακοπή λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: [...] Πάντως η αρχή της ποσόστωσης 40% με 50% είναι μία βασική αρχή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες. Αν δηλαδή σε ένα σχολείο έχουμε το 40% με 50% ξαφνικά των μαθητών ή των εκπαιδευτικών αντίστοιχα είναι αυτονόητο [οτι θα κλείσει].
Κατ’ αρχήν έχω αναφερθεί στο οτι το κλείσιμο των σχολείων ελάχιστη αποτελεσματικότητα έχει. Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια: ο WHO επισημαίνει οτι βάσει των μελετών που έχουν γίνει, η όποια αποτελεσματικότητα του μέτρου προκύπτει αν αυτό εφαρμοστεί πολύ νωρίς στην εξέλιξη της επιδημίας, ιδανικά πριν προσβληθεί το 1% του πληθυσμού (link, 6η παράγραφος από το τέλος).
Καθίσταται σαφές επομένως οτι το κλείσιμο ενός σχολείου όταν θα λείπει το 40-50% των μαθητών ΔΕΝ αφορά ως μέτρο τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά αφορά αμιγώς την ψυχολογία του κόσμου. Είναι κατόπιν εορτής. Και μου προκαλεί μεγάλει εντύπωση που ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου είπαν (και σωστά) οτι τυχόν κλεισίματα σχολείων θα αποφασίζονται με βάσει τις τοπικές συνθήκες και την εξέλιξη της πανδημίας, τώρα ο ίδιος ο υπουργός ανακοινώνει ένα “ανελαστικό” νούμερο ως κριτήριο για τη διακοπή της λειτουργίας ενός σχολείου.
Σε μένα τουλάχιστον η σπουδή αυτή δίνει την εντύπωση πως ο υπουργός προσπαθεί να παρουσιαστεί σαν αυτός που θα μας σώσει από τη γρίπη, κάτι σαν τον πρόεδρο Gerald Ford το 1976 (ο οποίος τελικά έχασε από τον Jimmy Carter). Δεν είναι έτσι όμως…
Σε συνέχεια αυτού, να σας πω και το καλύτερο απ’όλα: με βάση τις βρετανικές εκτιμήσεις σχεδιασμού για τη γρίπη, το μέγιστο πηλίκο προσβολής ανα εβδομάδα (αυτό πρέπει να κοιτάξουμε, και όχι το συνολικό πηλίκο προσβολής) μπορεί τοπικά να φτάσει μέχρι και το 8%. Αυτό σε απλά λόγια σημαίνει οτι ανά πάσα στιγμή περιμένουμε μέχρι 8% (κι αυτό είναι το “reasonable worst-case scenario) του πληθυσμού να είναι άρρωστοι με γρίπη.
Ή, αν ανάγουμε το ποσοστό αυτό στον πληθυσμό του σχολείου, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ποτέ ένα σχολείο να έχει 40% απουσιών από γρίπη ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ώστε να πληρεί το κριτήριο για να κλείσει!!! Πρόκειται για μια φούσκα, μια πομφόλυγα, ένα νούμερο εκτός πραγματικότητας.
Το να λες οτι το σχολείο θα κλείσει με 40% απουσίες είναι σα να λες οτι ΔΕ θα κλείσει. Το οποίο είναι ΟΚ (τα εξήγησα αναλυτικά γιατί στα προηγούμενα post) αλλά νομίζω οτι θα πρέπει να το εξηγήσουν στον κόσμο για ποιό λόγο είναι σωστό να μην κλείνουν τα σχολεία και να δοθεί έμφαση σε άλλα μέτρα. Όχι να λένε πως “ναι, θα κλείνουν τα σχολεία αν συμβεί το Χ” δημιουργώντας σύγχυση, αφού το Χ είναι μη ρεαλιστικό να συμβεί.
Νομίζω οτι πλέον έχουμε λίγο χάσει το μπούσουλα και πρέπει να τον ξαναβρούμε…
ΠΗΓΗ
Μητσοτάκης για Τραμπ: Δεν βλέπω αλλαγές στο πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα
-
*Υπομονή μέχρι να καθίσει η σκόνη και να φανεί «τι από όλα αυτά που λέει ο
Αμερικανός Πρόεδρος εντάσσεται στο πλαίσιο μια ρητορικής καμπάνιας και τι
θα υλ...
Πριν από 23 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου