Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Η Mossad απήγαγε το Artic Sea

Νέα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν σταδιακά την περασμένη εβδομάδα για την υπόθεση του πλοίου «Arctic Sea», ξεδιπλώνοντας μια ιστορία που όλο και περισσότερο θυμίζει σενάριο κατασκοπευτικής b-movie:Δεν έπεσε θύμα πειρατείας στη Βόρεια Θάλασσα (!), όπως επιμένει η Μόσχα, το ρωσικής πλοιοκτησίας και με σημαία Μάλτας 4.000 τόνων εμπορικό πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», κατελήφθη από ενόπλους στρατολογημένους από την ισραηλινή Μοσάντ, επειδή μετέφερε ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, με τελικό αποδέκτη το Ιράν. Και, ιδού η αιτία που, από την ανακατάληψη του πλοίου από το ρωσικό ναυτικό και τη σύλληψη των «πειρατών», ουδεμία σχετική επίσημη ανακοίνωση ή αναφορά υπήρξε. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.

Να ξαναθυμηθούμε την ιστορία: Το «Arctic Sea» είχε αποπλεύσει από τη Φινλανδία στις 23 Ιουλίου, μεταφέροντας στην Αλγερία φορτίο ξυλείας αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Η τύχη του αγνοούνταν από τις 24 Ιουλίου, με την επιβίβαση των ενόπλων (ως ναυαγοί σε σωσίβια λέμβο) ενώ έπλεε στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Τελευταίο σήμα από τον ασύρματο του πλοίου καταγράφηκε στις 28 Ιουλίου, λίγο πριν διαπλεύσει τη Μάγχη. Οι Ρώσοι ειδοποιούν σχετικά το ΝΑΤΟ. Το πλοίο εντοπίζεται 300 μίλια ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου στη Δυτική Αφρική στις 17 Αυγούστου και, με ρεσάλτο ανδρών των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού ναυτικού στη διάρκεια επιχείρησης με πολεμικά πλοία και υποβρύχιο, συλλαμβάνονται οι «κακοί»: Δύο Ρώσοι, δύο Λετονοί και τέσσερις Εσθονοί.
Τώρα, οι επίμαχοι S-300 φέρονται να φορτώνονται μυστικά στο πλοίο, ενώ αυτό βρισκόταν για 15νθήμερη επισκευή στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ, ρωσικό θύλακο στη Θάλασσα της Βαλτικής. Η φινλανδική ναυλώτρια εταιρεία (της ξυλείας) έχει ήδη δηλώσει άγνοια. Οι ισραηλινές Αρχές (χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς, πριν ή μετά την «εξαφάνιση» του πλοίου) ενημέρωσαν σχετικά το Κρεμλίνο που θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση, εάν μαθευόταν ότι με ρωσικά οπλικά συστήματα θα παραβιαζόταν το ισχύον εμπάργκο κατά του Ιράν. Και το Κρεμλίνο έδρασε, επιβάλλοντας μπλακ άουτ πληροφοριών. Διόλου συμπτωματική εδώ, η έκτακτη σύντομη επίσκεψη στη Μόσχα του ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες, την επομένη της διάσωσης του «Arctic Sea».

Με τον Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχαν τετράωρη συνάντηση για να συζητήσουν περί σχεδίων πωλήσεων ρωσικού οπλισμού σε χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως Ιράν και Συρία -αργότερα το επιβεβαίωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, μη σχολιάζοντας ωστόσο τα του «Arctic Sea».
Οτι το πλοίο μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο είχε πρωτοϋπαινιχθεί ο Ρώσος δημοσιογράφος Μιχαήλ Βοϊτένκο σε δημοσίευμα στο ηλεκτρονικό ναυτιλιακό περιοδικό του «Σοβφράχτ» στις 8 Αυγούστου. Για τα παραπάνω μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία, όπου κατέφυγε, «ύστερα από απειλητικό τηλεφώνημα» που, όπως είπε, δέχτηκε από αγνώστους, τους οποίους ο ίδιος συνέδεσε με τη FSB, τη ρωσική μυστική υπηρεσία.
ΑΠΟ
(Πηγές: Assosiated Press, BBC, «The Sunday Times»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου