Η Ευρώπη των «27» έχει ενιαίο νόμισμα, κοινή αγορά, εδάφη χωρίς σύνορα, από την Μαρμπέγια στη Δύση ως το Ταλίν στη Βαλτική, και ετοιμάζεται να αποκτήσει πρόεδρο όλων των Ευρωπαίων, μόλις εγκριθεί και από την Τσεχία η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η ειδυλλιακή εικόνα της ενότητας γίνεται πιο σκοτεινή όταν δει κανείς την έλλειψη κοινής νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα των προσφύγων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι χώρες της Μεσογείου δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς είναι υποχρεωμένες να χειριστούν το ένα τρίτο των προσφύγων που φτάνουν από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Το πρόβλημα είναι ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία ούτε και η Μάλτα δεν έχουν εξασφαλισμένη την αλληλεγγύη των βορείων γειτόνων, ακριβώς διότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια διακοινοτική συμφωνία. Επιπλέον, τα στατιστικά της ΕΕ δείχνουν ότι γενικώς οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε φιλόξενοι.
Από τις 121.000 αιτήσεις επανεγκατάστασης που υποβλήθηκαν το 2008 στην Υπάτη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότερες από 60.000 έγιναν δεκτές στις ΗΠΑ, ενώ οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν μόλις 4.378. Προς βελτίωση της κατάστασης, ο αρμόδιος επίτροπος Ζακ Μπαρό προτείνει δύο ντιρεκτίβες. Πρώτον, τη θέσπιση ενιαίων προδιαγραφών για την «πρώτη διαλογή» των προσφύγων, δηλαδή για το ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι. Και δεύτερον, την καθιέρωση ενιαίων διαδικασιών στη διερεύνηση των αιτήσεων, με όριο για την τελική απάντηση τους έξι μήνες.
Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες απόπειρες για ενοποίηση των κανόνων παροχής πολιτικού ασύλου, οι δικαστές σε κάθε χώρα της ΕΕ θεωρούν τη διαδικασία «λαχείο» για κάθε πρόσφυγα, η μοίρα του οποίου εξαρτάται από τη χώρα στην οποία θα βρεθεί. Η Υπάτη Αρμοστία του ΟΗΕ έχει κάνει νύξεις για τις κραυγαλέες ευρωπαϊκές διαφορές και ανισότητες.
Για τον σομαλό πρόσφυγα είναι ευτύχημα να βρεθεί στη Μάλτα, ενώ τις ελληνικές ακτές πρέπει να τις αποφεύγει. Διότι οι Μαλτέζοι που είναι 400.000, προσέφεραν πέρυσι προστασία σε 1.405 πρόσφυγες, ενώ οι Ελληνες που είναι 11 εκατομμύρια, άνοιξαν τις πόρτες μόνο σε 355.
Στη Χάρτα των Ατομικών Δικαιωμάτων, οι Ευρωπαίοι διατηρούν υπερηφάνως σε περίοπτη θέση το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου. Οι στατιστικές όμως άλλα δείχνουν: Ενας Τσετσένος που καταφέρνει να φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης, έχει 63% πιθανότητες να αποκτήσει επισήμως την ιδιότητα του πρόσφυγα αν τον οδηγήσει η τύχη στην Αυστρία, αλλά σχεδόν καμία πιθανότητα αν βρεθεί στη γειτονική Σλοβακία.
Πηγή
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009
Η Ευρώπη ψάχνει λύση στη λαθρομετανάστευση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου