Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση του λαού να κάνει αυτά που κατηγορούσε ;



Αύξηση έμμεσης φορολογίας
σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα
Θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος του 2009 ή το αργότερο την 1-1-2010
Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ | Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα θα προχωρήσει πολύ νωρίτερα από τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .
Και αυτό για δύο λόγους:
1. Η κατάσταση που βρίσκονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είναι δραματική καθώς κινούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα ακόμη και από αυτά του 2008, και 2. Οι πιέσεις των Βρυξελλών για την άμεση λήψη μέτρων είναι ασφυκτικές.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται εισηγήσεις ώστε οι αλλαγές στην έμμεση φορολογία και ειδικότερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης των καυσίμων, των ποτών και των τσιγάρων να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο την 1η Ιανουαρίου το 2010 και όχι τον ερχόμενο Μάρτιο όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο καμία αλλαγή δεν πρόκειται να σημειωθεί στους συντελεστές ΦΠΑ καθώς μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθωρισμού και σε επιβαρύνσεις όλων ανεξαιρέτως των νοικοκυριών που πλήττονται τους τελευταίους μήνες από την ακρίβεια και την οικονομική κρίση. Αλλωστε η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο εν μέσω οικονομικής κρίσης, ακριβώς λόγω των αυξήσεων στη φορολογία και των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ετσι αν τελικά αποφασιστεί να ισχύσουν νέοι συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αυτό σημαίνει ότι θα προηγηθούν του διαλόγου για τις συνολικές αλλαγές στη φορολογία που πρόκειται να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2010 και στόχο θα έχουν να ισχύσει τα επόμενο χρόνια ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδηςκαθημερινά συσκέπτονται με διευθυντικά στελέχη εφοριών, ελεγκτικών κέντρων και άλλων υπηρεσιών και το συμπέρασμα είναι ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, τότε τα έσοδα, όχι μόνο τα εφετινά αλλά κυρίως της επόμενης χρονιάς, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Ετσι στο «μίνι-φορολογικό» νομοσχέδιο που εκτιμάται ότι θα συνοδεύσει τον προϋπολογισμό ο οποίος θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή, εκτιμάται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα στο ανώτατο όριο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το λίτρο της αμόλυβδης βενζίνης θα αυξηθεί κατά 5-6 λεπτά το λίτρο. Αμετάβλητη αναμένεται να είναι η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα εξακολουθήσει να φορολογείται με 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, αν και θα υπάρξει ριζική αλλαγή του τρόπου ελέγχου της φοροδιαφυγής. Αντίστοιχες αυξήσεις θα γίνουν στα τσιγάρα και στα ακριβά αλκοολούχα ποτά. Μάλιστα αυτή τη φορά η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα δεν θα περιοριστεί μόνο στα λεγόμενα φθηνά τσιγάρα αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ένα κουτί τσιγάρα μπορεί να αυξηθεί από 30 ως και 50 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου