Η Αθήνα είναι δική σας και δική μας
«Για μας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αθήνα λειτούργησε και λειτουργεί ως πρότυπο, ως μοντέλο. Πήραμε το όνομα αλλά υιοθετήσαμε και τις αξίες που πρέσβευε. Έτσι άλλωστε ξεκίνησε η δική μας πόλη στα τέλη του 17ου αιώνα», λέει η δήμαρχος της Αθήνας στην πολιτεία της Τζόρτζιας κ. Χάιντι Ντέιβισον.
Oύτε μία ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά 24 πόλεις παγκοσμίως έχουν «βαφτιστεί» με το όνομα Αθήνα. Και μπορεί αυτή της Ελλάδας να είναι η πρώτη, ωστόσο ακολούθησαν κι άλλες- οι περισσότερες δε, σε άλλη ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στην Αμερική. Η Άθενς του Οχάιο, του Οντάριο ή της Νέας Υόρκης είναι μερικές μόνο από τις πόλεις που «δανείστηκαν» το όνομα. Αφορμή για την κοινή ονομασία ήταν σε κάποιες περιπτώσεις το γεγονός ότι η μορφολογία του εδάφους με τους πολλούς λόφους έμοιαζε στην ελληνική πόλη, ενώ σε άλλες η σχέση των ιδρυτών τους με την Αθήνα.Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη- μετά την ελληνική- βρίσκεται στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ. Πρόκειται για την Αθήνα στην πολιτεία της Τζόρτζιας, με τους κατοίκους της να ξεπερνούν τους 112.000. Όσο για τις άλλες Αθήνες, ο πληθυσμός τους μετά βίας φτάνει τους 20.000. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι καμία άλλη πόλη δεν έχει δώσει το όνομά της σε τόσες άλλες, ενώ το προσωνύμιο Αθήνα έχουν υιοθετήσει άλλες 30 περιοχές. Έτσι, η Αθήνα της Νότιας Αμερικής είναι η Μπογκοτά στην Κολομβία, ενώ η Αθήνα του Μεσαίωνα είναι η Φλωρεντία.
Η ονομασία της πόλης στην Τζόρτζια δεν ήταν τυχαία. Αντίθετα, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος κ. Χάιντι Ντέιβισον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική Αθήνα, με την πόλη της δημοκρατίας. «Ακόμη και το πώς είναι χτισμένη αποδεικνύει ότι έχουμε αν μη τι άλλο επηρεαστεί από τη δική σας Αθήνα», δηλώνει. Η κ. Ντέιβισον μαζί με άλλους πέντε δημάρχους «αθηναϊκών πόλεων» έφθασαν πριν από μερικές μέρες στην Αθήνα και συμμετείχαν στην 1η Συνάντηση Δημάρχων των Αθηνών του Κόσμου.
Το 1785 είναι η χρονιά που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζιας, χτισμένο πάνω σε έναν λόφο. «Τότε άρχισε να αναπτύσσεται η πόλη και η εμπορική δραστηριότητα γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το γεγονός ότι μια πόλη άρχισε να δημιουργείται γύρω από έναν λόφο, πάνω στο οποίο υπήρχε το σημείο αναφοράς, θύμιζε πολύ την ελληνική Αθήνα, όπου η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από την Ακρόπολη. Έτσι, ήταν φυσικό να “βαφτιστεί” και η δική μας με το συγκεκριμένο όνομα», εξηγεί η για δεύτερη τετραετία δήμαρχος της πόλης.
Πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, η Άθενς Τζόρτζια δεν έχει «δανειστεί» μόνο το όνομα. Μία και μόνο βόλτα στους δρόμους της πόλης είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι έχει αρκετά ελληνικά στοιχεία. Άλλωστε, όπως τονίζει η κ. Ντέιβισον, τίποτε δεν έγινε τυχαία, αντίθετα ήθελαν εξαρχής η πόλη να θυμίζει Αθήνα.
ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Καμία άλλη πόλη δεν έχει δώσει το όνομά της σε τόσες άλλες ενώ το προσωνύμιο Αθήνα έχουν υιοθετήσει άλλες 30 περιοχές
Συνάντηση δημάρχων
«ΟΙ ΑΘΗΝΕΣ του κόσμου»: Με αυτό το μότο την περασμένη εβδομάδα έξι δήμαρχοι πόλεων με το όνομα Αθήνα συναντήθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας την αρχή μίας σειράς επίσημων συναντήσεων στις «Αθήνες του κόσμου». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του διεθνούς μη κυβερνητικού δικτύου Κόσμος της Αθήνας, με σκοπό να έρθουν πιο κοντά οι πόλεις αυτές. «Θέλαμε να δούμε ποια είναι η σχέση αυτών των πόλεων, τι κοινό έχουν, πού βρίσκονται. Παράλληλα, στόχος μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες των διαφορετικών “Αθηνών” να συζητήσουν για τα προβλήματα των περιοχών τους, να ανταλλάξουν απόψεις. Η “έννοια της Αθήνας” λειτούργησε ουσιαστικά ως η αφορμή», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του δικτύου Κόσμος της Αθήνας κ. Τατιάνα Καραπαναγιώτη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου