Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Καθυστέρηση στην ενσωμάτωση Οδηγίας που περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πελάτες των τραπεζών

Ενώ η Ελλάδα είχε προθεσμία 2 ετών για να προσαρμοστεί με την οδηγία περί υπηρεσιών πληρωμών 2007/64/ΕΚ που αφορά κυρίως στις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται υποχρεωτικά στους πελάτες των τραπεζών δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της οδηγίας.

Σημειώνεται ότι η οδηγία αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων:

" Την υποχρεωτική ενημέρωση των καταναλωτών, από πλευράς των τραπεζών για τις χρεώσεις τους, τόσο πριν όσο και μετά την πληρωμή.

" Την δυνατότητα ανάκλησης μιας ηλεκτρονικής άμεσης χρέωσης έως και 8 εβδομάδες μετά τη χρέωση του λογαριασμού του οφειλέτη.

" Την μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής πληρωμής και πίστωσης ενός λογαριασμού, εντός μιας εργάσιμης μέρας.

" Την υποχρέωση κάλυψης από τις τράπεζες τυχόν ζημιάς, πέραν των 150 ευρώ, που απορρέει από τη χρήση κλεμμένου εργαλείου πληρωμών, όπως πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Όπως τονίζει, επίσης, η κ. Κούνεβα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)», ο οποίος θα «καταστήσει όλες τις ηλεκτρονικές πληρωμές στη ζώνη του ευρώ το ίδιο εύκολες όπως είναι σήμερα οι εγχώριες πληρωμές στο εσωτερικό μιας χώρας π.χ. με κάρτες πληρωμής, μεταφορές πίστωσης ή αυτόματες εξοφλήσεις λογαριασμών ...; σε 32 χώρες στο σύνολο, ήτοι τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και το Μονακό».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από τις 29 Φεβρουαρίου 2008 έχει συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2007/64/ΕΚ, της οποίας το έργο είχε προσδιοριστεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2008, χωρίς να είναι γνωστό το όποιο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου