Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ισραήλ: Νεοσύλλεκτοι δεσμεύονται να αρνηθούν οποιαδήποτε εντολή για κατεδάφιση εβραϊκών οικισμών




Τουλάχιστον 200 μαθητές λυκείου στο Ισραήλ δεσμεύτηκαν, παραμονές της ένταξής τους στις τάξεις του στρατού, να αρνηθούν οιαδήποτε εντολή για κατεδάφιση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, σε αίτησή τους που δημοσιοποιείται σήμερα στον Τύπο. "Θα αρνηθούμε να υπακούσουμε σε οποιαδήποτε εντολή, η οποία κατά την γνώμη των ραβίνων μας, είναι αντίθετη στην Τορά, καθώς η πίστη στην Τορά υπερισχύει της πίστης προς το στρατό", γράφουν οι μαθητές αυτοί που φοιτούν στην τελευταία τάξη του λυκείου σε σχολεία εθνικιστικού και θρησκευτικού ρεύματος. Οι μαθητές δηλώνουν ότι μια κατεδάφιση των εβραϊκών οικισμών "αντιβαίνει στη θρησκευτική υποχρέωση των Εβραίων να εγκατασταθούν σε όλη τη Γη του Ισραήλ" αναφέροντας το βιβλικό όρο που ορίζει ότι η Γη αυτή περιλαμβάνει το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Η αίτηση αυτή εντάσσεται στην εκστρατεία διαμαρτυρίας των φανατικών εβραίων εποίκων κατά των κυρώσεων που επέβαλε ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ σε μια Γιεσίβα (σχολή όπου διδάσκεται το Ταλμούδ -- συλλογή εβραϊκών κειμένων) και λειτουργεί εντός του πλαισίου του στρατού.
Ο Μπαράκ διέγραψε τη σχολή "Χαρ Μπραχα" που βρίσκεται στον ομώνυμο εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη από το πρόγραμμα της στρατιωτικής θητείας, που είναι προσαρμοσμένο ειδικά για τους θρησκευόμενους εβραίους.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε, ύστερα από τη δημόσια δήλωση στρατιωτών, οι οποίοι με τη στήριξη των ραβίνων της Γεσίβα, τόνισαν ότι θα αρνηθούν να λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις εκκένωσης στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Οι στρατιώτες αυτοί υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος που τους επιτρέπει στρατιωτική θητεία μειωμένη κατά το ήμισυ, καθώς παράλληλα συνεχίζουν τις θρησκευτικές σπουδές τους.
Η άσκηση του Ιουδαϊσμού είναι αφιερωμένη στη μελέτη της Τορά και την τήρηση των νόμων και των εντολών, έτσι όπως είναι καταχωρημένοι εκεί. Υπάρχουν 60 σχολές αυτού του είδους στο Ισραήλ.
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους πολίτες του Ισραήλ, εκτός από τα μέλη της αραβικής μειονότητας. Είναι τριετής για τους άνδρες και διετής για τις γυναίκες.


ikypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου