Συντονισμένες πιέσεις από τις Βρυξέλλες, από την Ουάσιγκτον και από τα αλβανικά κόμματα δέχεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να αλλάξει στάση στο Σκοπιανό και να επιτρέψει την προσέγγιση της χώρας του στις ευρωατλαντικές δομές. Στην Κοπεγχάγη βρίσκονται από χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ. Και οι δύο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, επιδιώκουν συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν ανεπίσημη συνομιλία μεταξύ τους, με βάση την τακτική που έχει εγκαινιάσει ο έλληνας πρωθυπουργός για απευθείας επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σε κάθε ευκαιρία. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα οι διεργασίες γύρω από το Σκοπιανό θα εξελίσσονται εκτός πλαισίου ΟΗΕ.
Είναι απολύτως ενδεικτικό το γεγονός ότι η εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Βανίνα Μαεστράτσι, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων ΜΙΑ ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δεν σχεδιάζει προς στιγμήν να καλέσει τους εκπροσώπους της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για συνομιλίες ή να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία σχετικά με την υπόθεση της ονομασίας. Ωστόσο η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ασκούν στο παρασκήνιο πιέσεις για άρση του αδιεξόδου μέχρι το Μάρτιο, όταν η ΕΕ θα αποφασίσει για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μιλώντας στο παρασκήνιο με εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων, φέρεται να αποδέχεται σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό (“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”), αλλά δεν δείχνει διαλλακτικότητα ως προς το εύρος χρήσης, αρνούμενη να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση για την κατάργηση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δέχεται πιέσεις για αλλαγή στάσης και από τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων.
“Κόκκινη γραμμή” από τα αλβανικά κόμματα
Δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της ΠΓΔΜ, “Dnevnik”, καταγράφει δηλώσεις και απόψεις ηγετικών στελεχών τόσο του συγκυβερνώντος DUI όσο και των αντιπολιτευόμενων DPA και “Νέας Δημοκρατίας”, εξάγοντας το συμπέρασμα ότι, μετά την πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες, ο λόγος των αλβανικών κομμάτων έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι τα αλβανικά κόμματα βρίσκονται πλέον κοντά στη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ. Με άλλα λόγια, αναφέρει το δημοσίευμα της “Dnevnik”, αν το ζήτημα του ονόματος δεν επιλυθεί εντός των επόμενων έξι μηνών, ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές, ο αλβανικός πολιτικός παράγοντας θα θέσει υπʼ όψιν του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE τη δική του “κόκκινη γραμμή”, με βάση την οποία το αλβανικό κόμμα DUI θα αποχωρήσει από μια “ευρωσκεπτικιστική και αντινατοϊκή κυβέρνηση”, οδηγώντας σε περιπέτεια τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Στο τραπέζι θα πέσει η πρόταση για τη δημιουργία μίας γεωγραφικά προσδιορισμένης συνομοσπονδίας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ονομασίας να προσλάβει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και διαστάσεις.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οκτώ τροφές που είναι καλό να αποφεύγεις όταν έχεις δυσκοιλιότητα
-
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί για σύντομο ή μεγάλο χρονικό
διάστημα, από... μερικές ημέρες έως και εβδομάδες, και συνήθως υποχωρεί
από μόνη της...
Πριν από 22 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου