Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά την κατάθλιψη.

Η μεσογειακή διατροφή έχει ευεργετική επίδραση και στην κατάθλιψη, υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές... Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα έκαναν την έρευνα πάνω σε δείγμα περισσότερων από 10.000 ενηλίκων επί μια τετραετία. Υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν απομονώσουν άλλους παράγοντες (ανταγωνιστική και αγχώδης προσωπικότητα, οικογενειακή κατάσταση, υγιεινό στιλ ζωής κ.α.), ισχύει πάντα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή διατροφή, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.


Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων για τη σημασία της διατροφής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Οι ισπανοί επιστήμονες αναγνώρισαν ότι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή διατροφή ωφελεί στον ψυχισμό.

Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η δίαιτα με πολύ ελαιόλαδο αυξάνει το επίπεδο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα ψυχικής και νοητικής ευεξίας, γι' αυτόν άλλωστε το λόγο τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στην αύξηση της σεροτονίνης.

Επίσης η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και να ανανεώσει την κυτταρική ζημιά που οφείλεται σε έλλειψη οξυγόνου - παράγοντες που όλοι επιδρούν αρνητικά στην κατάθλιψη.

ΑΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου