Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Καταναλωτική μανία μετά την υποτίμηση του νομίσματος της Βενεζουέλας



Φωνάζοντας "αγοράστε, αγοράστε, ο κόσμος πεθαίνει", πολλοί κάτοικοι της Βενεζουέλας επιδόθηκαν σε αγορές, μετά την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας, που αναμένεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές πολλών αγαθών.

Ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε νέο σύστημα ισοτιμιών για το εθνικό νόμισμα το βράδυ της Παρασκευής, όταν...

οι περισσότεροι παρακολουθούσαν στην τηλεόραση έναν αγώνα μπέιζμπολ. Το πρωί του Σαββάτου η είδηση για την υποτίμηση του νομίσματος κυκλοφόρησε αμέσως από τις εφημερίδες και τους ραδιοσταθμούς και πολλοί έσπευσαν σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, για να προμηθευτούν εισαγόμενες τηλεοράσεις και υπολογιστές πριν αυξηθούν οι τιμές.

"Περιμένω στην ουρά δύο ώρες για να αγοράσω μία τηλεόραση και δύο ηχεία γιατί τη Δευτέρα οι τιμές θα διπλασιαστούν", δήλωσε ο Μιγέλ Γκονσάλες, ένας 56χρονος μηχανικός, που περίμενε υπομονετικά στην ουρά, παρά τον τροπικό ήλιο, έξω από ένα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

Η αντιπολίτευση βρήκε ευκαιρία να επικρίνει την οικονομική πολιτική του προέδρου Τσάβες και ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα πρόβλεψε ότι θα επιδεινωθεί το επίπεδο διαβίωσης.

"Αν χρειαστείς ένα ψυγείο για το σπίτι αύριο, θα κοστίζει διπλάσια τιμή σε σχέση με την Παρασκευή", δήλωσε ο δήμαρχος του Καράκας.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι αναμένεται αύξηση τιμών σε αρκετά είδη, αλλά εκτιμά ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά. Η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο στις ειδήσεις τους απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο "υποτίμηση" και έκαναν λόγο για "προσαρμογή" της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου