Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Nα επιστραφεί η Ζωφόρος του Επικούρειου Απόλλωνα




Τον Μάρτιο του 2001 ο πρώην βουλευτής Ηλείας κ.Βασίλης Κορκολόπουλος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο επαναπατρισμού στην Ελλάδα της κλαπείσας και ευρισκόμενης στο Βρεταννικό Μουσείο Ζωφόρου του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα.
Ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε απαντήσει πως "το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1982, όταν επίσημα προχώρησε στη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα δεσμεύτηκε διεθνώς ότι δεν θα διεκδικήσει άλλο ελληνικό πολιτιστικό αγαθό, που βρίσκεται σε Μουσείο του εξωτερικού, με το σκεπτικό ότι ο Παρθενώνας είναι μνημείο μοναδικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η θέση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού μάλλον θα πρέπει να επαναξιολογηθεί δεδομένου πως δεν έχουμε καμία εξέλιξη στο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

1200 και πλέον έλληνες στο Facebook διεκδικούν την επιστροφή της Ζωφόρου του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα που παριστάνει αμαζονομαχία και κενταυρομαχία έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνου που χρονολογείται από το 420 π.Χ.Η Ζωφόρος εκλάπη από ομάδες ατάκτων με επικεφαλής τον Αλή Πασά και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι ο πλέον άρτια διατηρημένος ναός στην Ελλάδα στον οποίο αντιπροσωπεύονται και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας (ιωνικός, δωρικός, κορινθιακός).


Ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ Γ.Κοντογιάννης με αφορμή την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Ηλείας αλλά και όλων των ελλήνων για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων ζητώντας τουλάχιστον να διερευνηθεί η δυνατότητα δανεισμού της Ζωφόρου.

Μήπως όμως πρέπει να επαναξιολογηθεί συνολικά η θέση της Ελλάδας σε θέματα διεκδίκησης στοιχείων της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς;Μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε όλα τα κλεμμένα;


«Τα Μάρμαρα είναι κομμάτι της ψυχής μας.
Είναι ό,τι σημαίνει να είσαι Έλληνας»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου