Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ο κατά Σκανδαλίδη ..."πορφυρογέννητος βλαξ"


Οσοι δεν πάσχουν από το σύνδρομο της γρήγορης λήθης, ίσως μπορούν να θυμηθούν ότι η ψυχική απόσταση Γιώργου Παπανδρέου - Κώστα Σκανδαλίδη έχει βαθιές ρίζες.
Ανάγεται σε ένα αλληγορικό άρθρο που είχε γράψει το Σεπτέμβριο του 2005 ο -λάτρης της ποίησης- Σκανδαλίδης στο περιοδικό Highlights και στο οποίο μεταξύ άλλων υπήρχε η ακόλουθη παράγραφος:
"Συνάντησα τη βλακεία στον πορφυρογέννητο. Αυτόν που τον έραναν οι μοίρες, που τον γέννησαν κάποιοι ξεχωριστοί, που τον υπέθαλψαν νεράιδες, που τον νανούρισαν σειρήνες για να σώσει εκ καταγωγής τους άλλους, τους γύρω του, τους συντοπίτες του, τους ομοϊδεάτες του, τους συμπατριώτες του, τη χώρα, τον κόσμο. Κι ας είναι ανίκανος να σώσει τον ίδιο τον εαυτό του. Ενας Ελληνας αριστοκράτης, ένας Ρωμαίος συγκλητικός, ένας λόρδος στη βρετανική αυτοκρατορία, ένας δικτάτορας γαλαζοαίματος, ο βλαξ ο πορφυρογέννητος".
Η εφημερίδα "Απογευματινή", δύο μήνες, μετά είχε αναδείξει το άρθρο με τον ισχυρισμό ότι ο Σκανδαλίδης αναφερόταν είτε στον Ανδρέα Παπανδρέου είτε σε κάποιον άλλο…
Ο Σκανδαλίδης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή την ερμηνεία, μιλώντας για φαντασιοπληξία αλλά οι εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί και ήταν πολύ συγκεκριμένες.
Αυτά, για την αξία της καταγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου