Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Αρχαιοκαπηλία: Συναγερμός για το χάλκινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο χάλκινος Αλέξανδρος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων, είναι του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι του τύπου "Δορυφόρου του Λύσιππου".
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Τα ταξίδια ενός 48χρονου επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, προκειμένου να εξακριβωθεί η πορεία του χάλκινου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο εντοπισμός του οποίου σήμανε συναγερμό τόσο στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού όσο και στις διεθνείς διωκτικές αρχές, καθώς χαρακτηρίστηκε μοναδικό στο είδος του.

Ο επιχειρηματίας και ένας 51χρονος αγρότης συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ότι πριν από ένα χρόνο διαπραγματεύονταν την πώληση του αγάλματος αντί ποσού 7.000.000 ευρώ.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας εκτιμούν πως οι συναλλαγές του 48χρονου, κυρίως στη Γερμανία και την Τουρκία, μπορούν να αποκαλύψουν την άκρη του νήματος στην πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που εξιχνίασε το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπήλων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με αρχαιολόγους του τμήματος τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτός είναι ο λόγος που χθες δόθηκε σήμα στην Ιντερπόλ για την παράλληλη έρευνα της υπόθεσης στις δύο χώρες.
"Δεν αποκλείεται να έφτασε στα χέρια τους ακόμη και από τούρκους αρχαιοκάπηλους", ανέφερε στη "Μ" αστυνομικός, ο οποίος θεωρεί σημαντικές τις επαφές με τη Γερμανία, χώρα όπου έχουν καταλήξει παράνομα εκατοντάδες αρχαία ελληνικά ευρήματα. Η άποψη των επαφών με την Τουρκία ενισχύεται από το γεγονός ότι στην κατοχή τους βρέθηκαν και δύο τουρκικά βιβλία των αρχών του 19ου αιώνα, που είναι στην αραβική γραφή. Παρόμοιες έρευνες όμως γίνονται και με τις βραζιλιάνικες αρχές, καθώς στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν πλαστές σφραγίδες των προξενικών αρχών της Βραζιλίας στην Ελλάδα. Η σύλληψη του 48χρονου επιχειρηματία και του 51χρονου αγρότη, ο οποίος διαμένει σε χωριό της Δράμας, έγινε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην Εγνατία οδό, όπου στήθηκε μπλόκο της αστυνομίας Καβάλας σε συνεργασία με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Συναγερμός
Στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων βρέθηκε ο χάλκινος Αλέξανδρος, ο οποίος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων, είναι του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι του τύπου "Δορυφόρου του Λύσιππου", όπως αποτυπώθηκε και στη γνωμάτευση που έχει περιληφθεί στη δικογραφία και ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ. "Είναι μοναδικής αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, παρόμοιο άγαλμα έχει βρεθεί μόνο ως αντίγραφο εποχής, όχι όμως το πρωτότυπο, γι' αυτό αμέσως σήμανε συναγερμός.
Τόσο οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου όσο και αρμόδιοι του αρχαιολογικού μουσείου, όπου μεταφέρθηκε ο χάλκινος Αλέξανδρος, απέφευγαν να διατυπώσουν επισήμως άποψη πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών. Ακόμη και στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται αναφορά σε "αρχαίο χάλκινο άγαλμα τύπου Δορυφόρου του Λυσίππου", χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε επίσης μία χάλκινη κεφαλή αγοριού, που χρονολογείται τον 1ο μ.Χ. αιώνα και επίσης θεωρείται μεγάλης αξίας, ενώ στην αγορά των αρχαιοκαπήλων πληροφορίες αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση είχε φτάσει στα 4.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου