«Αέρα» Λονδίνου επιδιώκει να δώσει στο κέντρο της Αθήνας η διυπουργική επιτροπή που είχε αναλάβει να μελετήσει την κατάσταση γκέτο που έχει δημιουργηθεί στην καρδιά της πρωτεύουσας. Στο πόρισμά της προτείνει ανάμεσα σε άλλα τη δημιουργία πολυπολιτισμικών αγορών, στα πρότυπα του λονδρέζικου Camden Μarket, όπου οι αλλοδαποί θα μπορούν να πωλούν χειροτεχνήματα και αντικείμενα που θα φέρνουν νόμιμα.
Ταυτόχρονα, η επιτροπή προτείνει τη θέσπιση κινήτρων στους παράνομους μετανάστες ώστε να καταγγέλλουν στο ΣΔΟΕ τους έλληνες ιδιοκτήτες που τους νοικιάζουν διαμερίσματα «με το κεφάλι» στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τη δημιουργία Σώματος «ήπιας καταστολής» που θα αποτελείται από αλλοδαπούς «αστυνομικούς». Τον τελικό λόγο θα έχει τώρα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την κατάσταση. Στην επιτροπή μετείχαν εκπρόσωποι από 7 υπουργεία, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εκπρόσωποι ΜΚΟ. Επικεφαλής ορίστηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και στο εγχείρημα δόθηκε η ονομασία «Δράση στην Αθήνα».
Στο 38 σελίδων πόρισμα η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας, που οριοθετείται από τις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Κολωνού, Πειραιώς, Αγίων Ασωμάτων, Ερμού, Αιόλου έως και την πλατεία Ομονοίας, καθώς και την πλατεία Βάθη, περιγράφεται με τα πλέον μελανά χρώματα. Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, περισσότεροι από 2.500 χρήστες ναρκωτικών καθημερινά, παραεμπόριο, οργανωμένες συμμορίες, εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και ασυνεννοησία μεταξύ ΕΛ.ΑΣ., δημοτικής αστυνομίας, υγειονομικών αρχών και του Γραφείου του Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.
Οπως μάλιστα γίνεται παραδεκτό, η μία υπηρεσία τιμωρεί, χωρίς να το γνωστοποιεί στην άλλη, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις πιστοποιημένοι παραβάτες να έχουν λάβει κανονικά και με τη σφραγίδα άλλων κρατικών υπηρεσιών άδεια λειτουργίας καταστημάτων! ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ
Η Επιτροπή προβάλλει στο πόρισμά της ως μείζον θέμα την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, χωρίς ωστόσο να προωθείται ως λύση η καταστολή. Αντίθετα, πρόταση της Επιτροπής είναι να καθοριστούν στο κέντρο της Αθήνας χώροι για πολυπολιτισμικές αγορές, που θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση και πρέπει να μην είναι μακριά από το εμπορικό κέντρο, στα πρότυπα του Camden market του Λονδίνου. Στις αγορές αυτές δεν θα πωλούνται παράνομα προϊόντα αλλά νόμιμα καθώς και «αυτο-παραγόμενα» (χειροτεχνήματα), όπως γράφουν οι συντάκτες του πορίσματος. Επίσης, θα δρομολογηθεί η αδειοδότηση σημείων πώλησης (πάγκοι) σε καθορισμένα σημεία. Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου ή ο χώρος της αγοράς στην Κυψέλη.
Η Επιτροπή προτείνει να μην καταστρέφονται τα λαθραία εμπορεύματα που πωλούνται στους πλέον κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και σε περιοχές με μεγάλη εμπορική κίνηση, όπως είναι η Ερμού, η Πατησίων, το Μοναστηράκι, αλλά να δημεύονται και στη συνέχεια να δίδονται σε καταγεγραμμένους απόρους προς πώληση. Σημαντικό θέμα στο οποίο θα κληθούν να δώσουν λύσεις τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών είναι τι θα συμβεί με τα χιλιάδες προϊόντα-μαϊμούδες που πωλούνται από τους πλανόδιους πωλητές και είναι απομιμήσεις γνωστών εταιρειών.
Επιστρέφουν...
Σήμερα τα προϊόντα που κατάσχονται δεν καταστρέφονται και βγαίνουν σε δημοπρασία. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν τις περισσότερες φορές με νόμιμο τρόπο στους λαθρεμπόρους! Επιπλέον, αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι στα κινεζικά καταστήματα.
Σύμφωνα μάλιστα με τους εκπροσώπους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ, πρώην ΣΔΟΕ) στην Επιτροπή, κύρια είσοδος των παράνομων προϊόντων που καταλήγουν στην Αθήνα είναι η Ιταλία. Για τον λόγο αυτό θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα σκάνερ, που ανήκουν στη Frontex και χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών στις νταλίκες, και για τον εντοπισμό των παράνομων προϊόντων.
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής κατέληξαν στην παραδοχή πως ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών. Αποφασίστηκε μάλιστα να αρχίσει από την ΕΛ.ΑΣ. η πρώτη απογραφή τους.
Παράλληλα η ΥΠΕΕ και η Αστυνομία αποφάσισαν να δώσουν «κίνητρο καρφώματος» στους παράνομους μετανάστες, αν οι τελευταίοι υποδείξουν τα ονόματα των ελλήνων ιδιοκτητών των διαμερισμάτων στα οποία διαμένουν. Οπως πολλές φορές έχει καταγγελθεί, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας τα ενοικιάζουν σε παράνομους μετανάστες χρεώνοντας σε κάθε έναν 10-15 ευρώ για κάθε ημέρα παραμονής, ενώ οι υγειονομικές συνθήκες είναι χειρότερες και από τριτοκοσμικές.
Κατάλυμα το κίνητρο
Στους αλλοδαπούς που θα συνεργαστούν, η Αστυνομία υπόσχεται εύρεση καταλύματος! Επιπλέον προτείνεται η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής ειδικά για καταγγελίες από αλλοδαπούς. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, «πολλάκις έχει σημειωθεί οι καταγγελίες των αλλοδαπών για εγκλήματα (ναρκωτικά, κλοπές) στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο να μην αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα».
Ξενοδοχεία που παραμένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα ή είναι εγκαταλειμμένα, προτείνονται από την Επιτροπή ως χώροι φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των κέντρων υποδοχής στην περιφέρεια ώστε να μην καταλήγουν τόσο εύκολα σχεδόν όλοι οι παράνομοι μετανάστες στην πρωτεύουσα. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία ξενώνων για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών στέγασης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στους «ξενώνες της νύχτας» θα παρέχονται βασικές υπηρεσίες, δηλαδή ύπνος σε κοιτώνες με βασική υποδομή, συνήθως κατά τις βραδινές ώρες, δυνατότητα χρήσης κοινόχρηστων υποδομών υγιεινής όπως ντους και άλλες, π.χ. πλυντήριο ρούχων, προαιρετικά διανομή βραδινού συσσιτίου και πρωινού αλλά και διανομή ειδών προσωπικής υγιεινής, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των παράνομων μεταναστών η πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι η δημιουργία Σώματος «ήπιας καταστολής», όπως περιγράφεται, στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο σε συνεργασία με αλλοδαπούς ειδικά εκπαιδευμένους. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» παράγων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «στόχος είναι η μη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ εναντίον των μεταναστών και η παρουσία μιας Αστυνομίας που θα μπορεί να συνεννοείται μαζί τους». Την πρόσληψη αλλοδαπών σε συγκεκριμένα Αστυνομικά Τμήματα είχε προαναγγείλει από τον Νοέμβριο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αυτό θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.
Δουλειά σε 50.000 ξένους
Επιπλέον ζητείται η τροποποίηση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος ώστε οι κάτοχοι της κάρτας του αιτούντος άσυλο και οι προσωρινά διαμένοντες για λόγους ανθρωπιστικούς να μπορούν να εργάζονται νόμιμα ως αυτοαπασχολούμενοι. Με νόμο επίσης το κράτος θα προσπαθήσει να βρει δουλειά και σε περισσότερους από 50.000 αλλοδαπούς. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι ήδη ευρισκόμενοι στην Ελλάδα μετανάστες θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις των 50.000 εργατών που μετακαλούνται κάθε χρόνο κυρίως από βαλκανικές χώρες για αγροτικές εργασίες.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στις περιοχές Καποδιστρίου, Πλατείας Εξαρχείων, Ξούθου, Πλατείας Αγ. Κωνσταντίνου, Πλατείας Ομονοίας, Σωκράτους και Πειραιώς, Σοφοκλέους, Μενάνδρου, Γερανίου, Ευριπίδου, Αγησιλάου, Πλατείας Βάθης, Πειραιώς και Σοφοκλέους, η Επιτροπή προτείνει τη μεταφορά- μετεγκατάσταση όλων των Μονάδων Συντήρησης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία.
Ζητείται επίσης να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη ώστε να μπορεί η ομάδα ΚΕΘΕΑ ΜΟSΑΙC που ασχολείται με τους μετανάστες και τα ναρκωτικά να εργαστεί σε καλύτερες συνθήκες και άρα επιτυχώς, αλλά και να παραχωρηθούν τρεις ισόγειοι χώροι 50 τ.μ. ο καθένας προκειμένου να λειτουργήσουν Σταθμοί Αμεσης Πρόσβασης ενηλίκων, εφήβων, αλλοδαπών, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης καθώς και άμεση παραπομπή στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.ΤΑ ΝΕΑ 8/6/10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου