Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Η Αλβανία στέλνει μάχιμους στο Αφγανιστάν



R

Ο Σάλι Μπερίσα απευθύνεται στους στρατιώτες κατά την τελετή αναχώρησης που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.

Η Αλβανία έστειλε για πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μάχιμη στρατιωτική δύναμη στο εξωτερικό, εντάσσοντας μία μονάδα στην πολυεθνική δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Η μονάδα «Αετός 1», που αποτελείται από 44 άνδρες, θα υπηρετήσει για έξι μήνες υπό αμερικανική διοίκηση στην περιοχή του Κανταχάρ και είναι πιθανό ν΄ ακολουθήσει η αποστολή κι άλλων στρατιωτών από την Αλβανία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πριν από ένα χρόνο.

«Συμμετέχετε σε επιχειρησιακές δράσεις, δίπλα σε στρατιώτες από τον πλέον άριστο στρατό του κόσμου, τον αμερικανικό στρατό», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σάλι Μπερίσα, απευθυνόμενος στους στρατιώτες κατά την τελετή αναχώρησής τους για το Αφγανιστάν.

Ο Μπερίσα πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανό να αποσταλούν κι άλλοι στρατιώτες, κάτι που επισήμανε πως αντανακλά την στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί με τις ΗΠΑ, που βοήθησαν την Αλβανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και επενέβησαν στο γειτονικό Κόσοβο, προς όφελος των Αλβανών κατοίκων της περιοχής.

Η Αλβανία έχει στείλει μετά το 1990 στρατιώτες σε αρκετές ειρηνευτικές αποστολές, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι Αλβανοί στρατιώτες αναπτύσσονται σε μία ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου