Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Πολιτικό άσυλο ζήτησε ο Ιρακινός δημοσιογράφος


Ιράκ — Ο ιρακινός δημοσιογράφος Μουνταζέρ αλ-Ζαίντι που πέταξε τα παπούτσια του εναντίον του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, βρίζοντάς τον «σκυλί» στις 14 Δεκεμβρίου στη Βαγδάτη, ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, ανακοινώθηκε από Ελβετό δικηγόρο στην μεγάλης κυκλοφορίας τοπική εφημερίδα La Tribune.
«Στις αρχές του μήνα η οικογένειά του ήρθε σε επαφή μαζί μου μέσω του Ερυθρού Σταυρού και τώρα πρόκειται να ενεργήσω στις αρμόδιες ομοσπονδιακές ελβετικές αρχές ώστε να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, τόνισε ο δικηγόρος Μάουρο Πότζια.
«Τώρα πλέον, και παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των Ιρακινών τον υποστηρίζει, δε μπορεί να εργαστεί στη χώρα του, στο επάγγελμά του χωρίς να δέχεται πιέσεις. Εξάλλου είναι εξαιρετικά επικριτικός προς την κυβέρνηση του Ιράκ και εναντίον των Αμερικανών. Η ζωή του λοιπόν είναι σαφές ότι, εάν παραμείνει στη χώρα του, θα είναι μια κόλαση» πρόσθεσε ο δικηγόρος κ. Πότζια.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η οικογένεια του δημοσιογράφου χαρακτήρισε λανθασμένες τις πληροφορίες περί αίτησης ασύλου. «Οι πληροφορίες δεν έχουν καμία βάση. Ο Μουνταζέρ δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο. Όλα είναι ψέματα», ανέφερε ο Μαϊτάμ αλ Ζαΐντι, νεότερος αδελφός του δημοσιογράφου.
Ο ίδιος παραδέχθηκε, όμως, ότι η οικογένειά του αποδέχθηκε προσφορά από ομάδα Ελβετών δικηγόρων να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του 29χρονου αδελφού που κρατείται αφότου σημειώθηκε το περιστατικό.
Ο δημοσιογράφος θα δικαστεί στο Ιράκ για «επίθεση» και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κάθειρξης μέχρι 15 ετών εάν κριθεί ένοχος.
pathfindes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου