Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ


Ένας νέος πόλεμος απειλεί το Ιράκ ακριβώς την ώρα που ο κόσμος θεωρεί ότι η χώρα επιστρέφει στην ειρήνη. Ενώ η βία μειώνεται στη Βαγδάτη και στο νότο της χώρας, οι Αραβες και Κούρδοι στο Βορρά αρχίζουν να μάχονται πέρα από τα εδάφη σε ένα τόξο της έκτασης εδάφους από τη Συρία στα ιρανικά σύνορα.

Μια ανανέωση της ιστορικής σύγκρουσης μεταξύ των Αράβων και Κούρδων στο Ιράκ, που δημιουργηθηκε από τα μέσα του 20ού αιώνα, θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά τη χώρα δεδομένου ότι αρχίζει να ανακτεί από τις αμερικανικες επιχειρήσεις και το εμφύλιο πόλεμο 2005-07.

Η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης του ιρακινού πρωθυπουργού, Nouri Al- maliki, και των Κούρδων, που αποτελούν 20 τοις εκατό του πληθυσμού, έρχεται στο προσκήνιο τώρα επειδή ο ιρακινός στρατός αρχίζει να αμφισβητεί τον έλεγχο των περιοχών που Κούρδοι κατέλαβαν από τότε που ο Σαντάμ Χουσεϊ'ν έπεσε σε 2003,

¶Έχει υπάρξει ένας αριθμός διαφωνιών μεταξύ των κυρίως αραβικών ιρακινών μονάδων στρατού και των κουρδικών δυνάμεων σύμφωνα με μια γραμμή 260-μιλίου που εκτεινεται διαγώνια πέρα από το βόρειο τρίτο του Ιράκ,και από Sinjar σε Khanaqin στο νότο. ¶

Ακόμα εάν η σύγκρουση αναπτυχθεί σε έναν πραγματικού μεγέθους πόλεμο θα περιπλέξει το σχέδιο Προέδρου Barack Obama's για να αποσύρει 142.000 αμερικανικούς στρατιώτες από το Ιράκ τους επόμενους 16 μήνες και να ανακατανείμει πολλούς στην αμερικανική στρατιωτική προσπάθεια στο Αφγανιστάν.

¶Κατά κάποιον τρόπο, ο αραβικός-κουρδικός πόλεμος έχει αρχίσει ήδη. ¶Οι κουρδοι ηγέτες λένε ότι στην επαρχία Nineveh, αραβες έχουν σκοτώσει 2.000 Κούρδους και 127.000 Κούρδοι έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι ετών.

¶Η Βαγδάτη και η Βασόρα έχουν γίνει ασφαλέστερες στο προηγούμενο έτος αλλά η Μοσούλη, πρωτευουσα της Nineveh και τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, παραμένει μια από τις βιαιότερες περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου