Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Στα μεγάλα έργα μπαίνει ο Σωκράτης Κόκκαλης

Τον Σωκράτη Κόκκαλη θα έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν στο πεδίο αντιπαράθεσης και διεκδίκησης των μεγάλων δημοσίων έργων οι ισχυροί του κατασκευαστικού κλάδου. Η εταιρεία Intrakat, θυγατρική ως γνωστόν της Intracom, ανήκει πλέον στο "κλαμπ" των ισχυρών του χώρου, μια και μόλις προ ολίγων ημερών η εταιρία Intracom Κατασκευές αναβάθμισε το κατασκευαστικό της πτυχίο σύμφωνα με απόφαση του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Με απλά λόγια δηλαδή, η εταιρεία πλέον θα ανέβει εργοληπτική τάξη, θα ανήκει στην ανώτατη βαθμίδα (7η Τάξη ΜΕΕΠ) για όλες τις κατηγορίες έργων, θα μπορεί να διεκδικεί έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, που επιβεβαίωσε παλαιότερα θέματα του axiaplus περί προθέσεων της διοίκησης της εισηγμένης για άνοδό της στο γκρουπ των κορυφαίων σχημάτων, αν μη τι άλλο ανακατεύει την τράπουλα, αλλάζει τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες, οξύνει τον ανταγωνισμό. Και τούτο, μια και μόνο το όνομα και η παρουσία εταιρείας του Σ. Κόκκαλη θα αλλάξει τα δεδομένα. Πλέον, τα σχήματα των Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ "δεν θα παίζουν μόνα τους στο γήπεδο", θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και της Intrakat. Και οι Μπόμπολας, Ιωάννου, Περιστέρης, εκτός από τον μεταξύ τους σκληρό ανταγωνισμό (αν και ενίοτε τα βρίσκουν…) θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον Σ. Κόκκαλη.

Σε κάθε περίπτωση, το πεδίο της αντιπαράθεσης για τα έργα δισεκατομμυρίων ευρώ αποκτά άλλη διάσταση, άλλο χαρακτήρα και άλλο ενδιαφέρον. Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο ζυμώσεων και διεργασιών, τόσο για την προώθηση πακέτου διαγωνισμών πολλών δις ευρώ (επεκτάσεις Αττικής Οδού, Μετρό και πλήθος έργων) που πρόκειται να "βγουν" προσεχώς προς δημοπράτηση, όσο και γιατί κυοφορούνται κινήσεις… μετατροπής τους συστήματος ανάθεσης έργων.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
apo axiaplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου