Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΤΙΓΡΙΣ!!!



Η Νομαρχία Αθηνών έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για την εμφάνιση ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου κουνουπιού-τίγρης καθώς μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο σοβαρές ασθένειες....





Αφορμή για την κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών στάθηκε πληροφορία για εντοπισμό του εν λόγω είδους κουνουπιού στο Λεκανοπέδιο από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Καθησυχαστικός εμφανίζεται πάντως ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιάννης Πιερρουτσάκος.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασία έστειλε την περασμένη Παρασκευή έγγραφο προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για πιθανή εμφάνιση του κουνουπιού- τίγρη. Όπως σημείωναν στελέχη της Γενικής Γραμματείας, μετά τις σχετικές πληροφορίες αρχίζουν έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για το είδος αυτό και εφόσον επιβεβαιωθεί, να εξεταστεί ο αριθμός τους και οι βασικές περιοχές εξάπλωσής τους.

Προληπτικά μέτρα

Βάσει του εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Νομαρχία Αθηνών ενημέρωσε ήδη όλους τους δήμους της περιοχής αρμοδιότητάς της με στόχο τη λήψη προληπτικών μέτρων, τον εντοπισμό τυχόν εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και την καταπολέμησή τους.

«Περισσότερο φοβίζει το όνομά του, από το ίδιο το κουνούπι», σχολίασε ο εντομολόγος Πάνος Πετράκης στα Νέα και υποστηρίζει: «Πρέπει να έρθει το κουνούπι, να εγκατασταθεί και να επεκταθεί. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα τρία, δεν υπάρχει κίνδυνος. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο πρώτο στάδιο».

Όπως επίσης επισημαίνει «υπάρχουν πολύ πιο έντονα και χειρότερα προβλήματα από την εμφάνιση ενός κουνουπιού», ενώ εμφανίζεται αντίθετος στην επιλογή ραντίσματος με εντομοκτόνα όπου εντοπίζονται κουνούπια- κάτι που σύμφωνα με τον κ. Πετράκη συμβαίνει για παράδειγμα στον Σχοινιά κάθε δέκα ημέρες με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν άλλα είδη (πουλιά, έντομα, ψάρια).

Το κουνούπι- τίγρης προέρχεται από τα δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ευρώπη πρωτοεμφανίστηκε το 1979 στην Αλβανία και στη συνέχεια το 1990 πέρασε στην Ιταλία και το 1999 στη Γαλλία, ενώ σήμερα εντοπίζεται σε περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Στις ΗΠΑ, το 1985 το είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Τέξας και πολύ σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες πολιτείες.

Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του το 2004 στην Κέρκυρα και στη Βόρεια Ελλάδα και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο κρούσμα μετάδοσης ασθενειών από το εν λόγω είδος. Το μέγεθος του κουνουπιού- τίγρη δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με τα άλλα είδη ενώ ξεχωρίζει για τις λευκές ρίγες που έχει στο σώμα του.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ι.Πιερουτσάκος συστήνει την προσοχή σε όσους ταξιδέψουν στη Νοτιοανατολική Ασία και της Βόρειας-Ανατολικής Αφρικής. Επίσης, επιβάλλεται ο ψεκασμός των εδαφών που έχουν τις εστίες τους τα κουνούπια ώστε να καταπολεμηθεί η ανάπτυξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου