Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ-Ξέπλυμα» της αντιπεριβαλλοντικής δράσης του κεφαλαίου


Με την «εθελοντική» συμμετοχή της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και εκατοντάδων επιχειρήσεων και άλλων φορέων πραγματοποιείται σήμερα η καμπάνια για την «Ωρα της Γης», με περιεχόμενο που επιχειρεί να συγκαλύψει την αποκλειστική ευθύνη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών για τις κλιματικές αλλαγές και τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και να χρεώσει «συνευθύνη» για όλα αυτά στους εργαζομένους. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής καλούνται οι εργαζόμενοι να «διατρανώσουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία» απέναντι στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κλείνοντας για μια ώρα μερικούς από τους διακόπτες του σπιτιού τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την υλοποίηση της καμπάνιας αυτής στη χώρα μας την ανέλαβαν «εργολαβικά» το συγκρότημα Αλαφούζου, με τη σύμπραξη της λεγόμενης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης WWF. Η μεν «οικολογική ευαισθησία» του μεγαλοεκδότη και μεγαλοεφοπλιστή Αλαφούζου είναι γνωστή, εκτός των άλλων, και από το λυσσώδη αγώνα του να μην αποσυρθούν τα μονοπύθμενα πετρελαιοφόρα του. Η δε φιλοσοφία και πρακτική της διεθνούς οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) είναι γνωστή από τη συνάφειά της με το μεγάλο κεφάλαιο και από τις καμπάνιές της με τις οποίες επιχειρεί να εξωραΐσει και να συγκαλύψει τον ληστρικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ρόλο του, αλλά και να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους και τη νεολαία για το δήθεν εθελοντισμό του κεφαλαίου στην προστασία του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, σπέρνοντας την ψευδή ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απαρνηθούν τον εαυτό τους και τη δίψα τους για τα κέρδη και να νοιαστούν για το περιβάλλον και τον άνθρωπο...

Είναι γνωστές οι κατά καιρούς συνεργασίες της με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η βρετανική τράπεζα HSBC, ενώ στελέχη της υπήρξαν «γαλαζοαίματοι» και εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών. Πρώτος πρόεδρός της (1962-1976) υπήρξε ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας, σύζυγος της βασίλισσας Βεατρίκης. Επόμενος πρόεδρος (1976-1981) υπήρξε ο «Μεγάλος γέροντας» της γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας - κολοσσού «Shell», αλλά και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της «Chase Manhattan Bank», δηλαδή της τράπεζας των Ροκφέλερ. Από το 1981 έως το 1996 πρόεδρος υπήρξε ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο σύζυγος δηλαδή της Βασίλισσας της Αγγλίας.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου