Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Φθηνή βενζίνη στα σούπερ μάρκετ από τον Οκτώβριο

Από τον ερχόμενό Οκτώβριο αναμένεται να ενταχθούν στα προϊόντα που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ, εκτός των άλλων, το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη. Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν συμπεριέλαβε το μέτρο στο νομοσχέδιο για τα καύσιμα που παρουσίασε την Πέμπτη, αλλά είναι αποφασισμένο να το επιβάλει το φθινόπωρο, όταν πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απειλεί με πρόστιμα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Charlie Mc Creevy αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση της επιτροπής, η οποία θα επιβάλει την απελευθέρωση της αγοράς των πρατηρίων στην Ελλάδα. Ο Ιρλανδός επίτροπος ασχολείται με το θέμα από το2007, οπότε και έγινε προσφυγή αλυσίδας σούπερ μάρκετ εναντίον του νόμου που απαγορεύει την εγκατάσταση πρατηρίων καυσίμων στον χώρο σούπερ μάρκετ Το τι θα αλλάξει στην αγορά αν επιτραπεί στα σούπερ μάρκετ να πωλούν βενζίνη, το είδαμε στη Γαλλία και τη Βρετανία οπού το εφαρμόζουν, και η μέση τιμή της βενζίνης στο σύνολο των πρατηρίων μειώθηκε λόγω ανταγωνισμού κατά 10-15 λεπτά.

Επίσης με την είσοδο των σούπερ μάρκετ στην αγορά υγρών καυσίμων αναμένεταινα εξαλειφθεί σταδιακά και το φαινόμενο που παρατηρείται, δηλαδή όταν η τιμή ανεβαίνει λόγω πετρέλαιου να κατεβαίνει με μεγάλη καθυστέρηση. Μια ακόμη ωφέλεια κατά περίπου 10λεπτά στην τιμή της βενζίνης και ειδικά για τα πρατήρια της επαρχίας θα έχουν οι καταναλωτές με την απελευθέρωση της αγοράς των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων. Η Επιτροπή Ενέργειας και Μεταφορών έχει ήδη δείξει κίτρινη κάρτα στη χώρα μας για το απαράδεκτο καθεστώς που επικρατεί και αναμένει αλλαγές εντός του επόμενου διμήνου. Διαφορετικά απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Hellenic Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου