Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Επιχείρηση “Μπαρμπαρόσα”Σαν σήμερα το 1941



68 χρόνια έχουν περάσει από την 22α Ιουνίου 1941, όταν ο Χίτλερ, παραβιάζοντας το Σύμφωνο Μη Επίθεσης, διέταξε τις δυνάμεις του να εφορμήσουν αστραπιαία εναντίον της ΕΣΣΔ κινητοποιώντας την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη που είχε ως τότε γνωρίσει η ανθρωπότητα σε μία μόνη επιθετική επιχείρηση: 3.000.000 άνδρες, 3.580 άρματα μάχης, 7.184 πυροβόλα, 2.830 αεροπλάνα και 750.000 άλογα, κατανεμημένες σε τρεις ομάδες: Ομάδα Στρατιών Βορρά (Nord, επικεφαλής Βίλχελμ φον Λέεμπ), Ομάδα Στρατιών Κέντρου (Μitte, επικεφαλής Φέντορ φον Μποκ) και Ομάδα Στρατιών Νότου (Sud, επικεφαλής Γκερντ φον Ρούντστεντ).

Ήταν η επιχείρηση “Μπαρμπαρόσα”, που σχεδιαζόταν πάνω από ένα χρόνο. Στην αρχή το σχέδιο πέτυχε, καθώς οι Γερμανοί απώθησαν τους Σοβιετικούς και κατέλαβαν το Κίεβο, το Μινσκ και τις Βαλτικές Δημοκρατίες. Έφθασαν μια ανάσα από τη Μόσχα και πολιόρκησαν το Λένινγκραντ για 900 ημέρες.

Ο βαρύς ρωσικός χειμώνας όμως, καθήλωσε τους Γερμανούς και επέτρεψε στους Σοβιετικούς να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν την μεγάλη αντεπίθεση. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για τους Γερμανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου