Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Στην Αυστραλία πριν το Μεξικό είχε χτυπήσει η νέα γρίπη

H γρίπη των χοίρων είχε πλήξει τα βόρεια προάστια της Μελβούρνης πριν εμφανιστεί στο Μεξικό, υποστηρίζουν τώρα οι υγειονομικές υπηρεσίες της Βικτόριας. Οι Αυστραλοί επιστήμονες λένε πως την γρίπη την μετέφερε προφανώς κάποιος από το εξωτερικό, αλλά επειδή τα συμπτώματα ήταν πολύ ήπια όσοι είχαν προσβληθεί δεν πήγαν για εξετάσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο εντοπισμός των κρουσμάτων.
Επίσημα το πρώτο κρούσμα καταγράφτηκε στην Βικτόρια στις 20 Μαίου.

Στο μεταξύ η γρίπη των χοίρων "θα πάρει" και άλλες ζωές, σύμφωνα με προειδοποίηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας.

Την Παρασκευή 26χρονος ιθαγενής από την Δυτική Αυστραλία, που όμως έπασχε από άλλες χρόνιες παθήσεις και τις τελευταίες μέρες μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των χοίρων, κατέληξε στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Αδελαΐδας. Ήταν το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης στην Αυστραλία, αλλά ο Δρ. Άντριου Πέσκι, σε δηλώσεις μετά τον θάνατο του 26χρονου, είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι το μόνο.

"Μέχρι αυτή τη στιγμή, στην Αυστραλία υπάρχουν πάνω από 2.350 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων γεγονός που σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο να δούμε και άλλους θανάτους", ανέφερε ο Δρ. Πέσκι.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι αφότου εξαπλώθηκε ο ιός υπάρχει ο κίνδυνος να μεταλλαχθεί και αυτό σημαίνει ότι αφενός μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός στην υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή και αφετέρου πιο θανατηφόρος. "Δεν υπάρχει ανοσία στον ιό της γρίπης των χοίρων γεγονός που σημαίνει ότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα και οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με αυτόν το πιθανότερο είναι να μολυνθεί", είπε ο Δρ. Πέσκι, προειδοποιώντας ότι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα ή βρογχίτιδα, οι έγκυες γυναίκες, τα παχύσαρκα άτομα και οι ηλικιωμένοι, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα άτομα που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες, αν παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης πρέπει να πάνε αμέσως στον γιατρό τους ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας.

Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας είναι 2,376 άτομα, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων (1,230 ασθενείς) να καταγράφονται στην Βικτώρια.

Στο μεταξύ, ο θάνατος του 26χρονου ιθαγενή έχει σημάνει συναγερμό στη μικρή κοινότητα Κιργουικούρα Δυτικής Αυστραλίας, όπου και κατοικούσε ο άτυχος νέος. Ήδη, οι τοπικές υγειονομικές Αρχές θα στείλουν κλιμάκιο εντός της εβδομάδας στο χωριουδάκι της Δυτικής Αυστραλίας το οποίο θα εφοδιάσει τους κατοίκους του με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού να μετακινηθούν από αυτό για περίπου μία εβδομάδα προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση άλλου κατοίκου.

Ο θάνατος του 26χρονου άνδρα, όμως, έφερε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της υγείας των Αβοριγίνων. Ο Δρ Μπραντ Μέρφι, που ηγείται της Επιτροπής για την Υγεία των Αβοριγίνων του Ρόγιαλ Οστράλιαν Κόλετζ των Γενικών Παθολόγων ανέφερε ότι το γεγονός ότι το πρώτο θύμα της γρίπης ήταν ιθαγενής είναι ενδεικτικό της κακής κατάστασης υγείας των ιθαγενών της Αυστραλίας.
Εnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου