Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Κάμερες παρακολούθησης με ευθύνη της Αστυνομίας


Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Σε προληπτική καταγραφή των πάντων θα προχωρήσει η κυβέρνηση μέσα από τις κάμερες του συστήματος C4I και όσες άλλες έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το «πάνω χέρι» για τη λειτουργία τους θα έχουν πλέον οι αστυνομικές και όχι οι δικαστικές - εισαγγελικές αρχές.
Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση, αγνοώντας προκλητικά το Σύνταγμα που επιβάλλει να ψηφίζονται μόνο από την Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια που αφορούν ατομικά δικαιώματα, θα προωθήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν το ελεύθερο στο «Μεγάλο Αδελφό» να καταγράψει προληπτικά κάθε κίνηση στο κέντρο, τους πολίτες, τις διαδηλώσεις κ.λπ., καθώς και τις διατάξεις για τη δημιουργία αρχείου DNA για υπόπτους.
Με τις ρυθμίσεις για τις κάμερες ανατρέπεται προς το αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση στα τέλη του 2007 και είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων (είχε παραιτηθεί η μισή Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων), καθώς νομιμοποιούσε την καταγραφή των διαδηλώσεων και οποιωνδήποτε άλλων κινήσεων ή ενεργειών, εφόσον έδιναν σχετική εντολή οι εισαγγελείς, έχοντας την υποψία ή διαπιστώνοντας ότι γίνονται διάφορα αδικήματα.
Καμιά εγγύηση
Η κυβέρνηση προχωρά τώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνη ρύθμιση για τα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, αφού δεν θα υπάρχει πλέον καμία δικαστική - εισαγγελική εγγύηση, καθώς για την καταγραφή θα προχωρούν μόνοι τους αυτόματα και προληπτικά οι αστυνομικές αρχές.
Ετσι τίθεται οριστικά εκποδών και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) στην οποία ήδη είχε απαγορευθεί με παράνομο τρόπο να ελέγξει τι καταγράφεται στη ΓΑΔΑ στη διάρκεια διαδηλώσεων, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και τα πρόστιμα που είχαν επιβεβαιώσει στο πρόσφατο παρελθόν διάφορες αυθαιρεσίες.
Με την προληπτική παρακολούθηση του «Μεγάλου Αδελφού» η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κρατά στις αστυνομικές αρχές όλο το υλικό καταγραφής κινήσεων, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, περιμένοντας μήπως στο διάστημα αυτό προκύψουν στοιχεία ότι τελέστηκε κάποιο αδίκημα.
Μετά την παρέλευση της εβδομάδας (που δεν αποκλείεται να είναι τελικά 2 εβδομάδες), το σχετικό υλικό θα διαγράφεται. Οι ρυθμίσεις αυτές που δίνουν «το πάνω χέρι» στην Αστυνομία, οδηγούν σε συρρίκνωση των δικαστικών εγγυήσεων και περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Αν και τις διατάξεις αυτές προωθούν οι αστυνομικές αρχές και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής τους.
imerisia.gr
πηγη Greek Policeman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου