Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Στη Μύκονο φοβούνται τις μαφίες της νύχτας

Ενα χρόνο μετά τον θάνατο του Αυστραλού, το «καθεστώς των μπράβων» παραμένει
Της Λινας Γιανναρου

Ανήμερα την Ημέρα του Πατέρα, στις 16 Ιουνίου, μία συγκινητική εκδήλωση έλαβε χώρα στη Σύρο. Ο Δήμος Μυκόνου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων τίμησαν τον κ. Ολιβερ Ζάμιτ, τον πατέρα του άτυχου Αυστραλού που πέρυσι έχασε τη ζωή του στη Μύκονο από την οργή ανδρών της ασφάλειας ενός νυχτερινού μαγαζιού. Δυστυχώς, όμως, παρά τα ωραία λόγια, κανένας από τους παρευρισκομένους δεν μπορούσε να καθησυχάσει τον τραγικό πατέρα ότι το «καθεστώς των μπράβων» έχει εκλείψει πια από το νησί.

«Αφού εγκατέστησαν στη Μύκονο τον κόσμο της νύχτας, τώρα δεν μπορούν να τον ελέγξουν», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων κ. Ηλίας Αθυμαρίτης. «Στη Μύκονο επικρατεί σήμερα χάος. Οποιοι αντιδράμε, φοβόμαστε όλη αυτή τη μαφία». Φόβους για τη ζωή τους εκφράζουν στην «Κ» και υπάλληλοι αρμόδιοι για ελέγχους στο νησί, που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Δεν έχει αλλάξει, λοιπόν, τίποτα στη Μύκονο; Οπως λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας, μετά το τραγικό περιστατικό του περασμένου Αυγούστου ακολούθησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και των καταστηματαρχών προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. «Αποφασίσαμε όλα τα καταστήματα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων να προσλαμβάνουν επαγγελματίες security. Τα περισσότερα έχουν ήδη προσλάβει», καταλήγει ο ίδιος.

Σύμφωνα όμως με όσα αναφέρει στην «Κ» μέλος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Εστιάσεως και Διασκέδασης Μυκόνου, μόνο 5-6 από τα μεγάλα κλαμπ του νησιού έχουν συμμορφωθεί με τη νέα αυτή υποχρέωση. «Θα έπρεπε να το έχουν κάνει όλοι, για να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κουκάς σημειώνει: «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα. Η δημοτική αστυνομία για παράδειγμα υπολειτουργεί. Δεν προχωράει σε ελέγχους. Το Κέντρο Υγείας Μυκόνου βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση, χωρίς τραυματιοφορείς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό - αν τύχει κάτι άσχημο δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Επίσης, το πρόβλημα του πάρκινγκ στη Χώρα είναι μεγάλο. Αυτά είναι πράγματα που δημιουργούν εντάσεις. Και οι εντάσεις είναι επικίνδυνες στη Μύκονο».

Το παρασκήνιο μιας παράδοξης μετάθεσης

Μια επίμονη φήμη κυκλοφορούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο στα στενά της Μυκόνου. Λίγο πριν από το Πάσχα, θέριεψε: «Θα τη φάνε τη Θεολογίτου. Και θα τη φάνε στεγνά». Για όποιον γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις Κυκλάδες, επρόκειτο για αδιανόητο σενάριο. Η εν λόγω νομαρχιακή υπάλληλος, επιφορτισμένη με το βάρος των υγειονομικών ελέγχων στα μπαρ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια του νησιού, θεωρούνταν «υπόδειγμα» δημόσιας λειτουργού: άμεμπτη και ακριβοδίκαιη, δεν έβαζε νερό στο κρασί της παρά τις (πολλές) πιέσεις. «Πρέπει να είστε νόμιμοι και να μην εξαρτάστε από κανέναν» ήταν το «μότο» της, που φρόντιζε να υπενθυμίζει συχνά πυκνά στους επιχειρηματίες. Και όμως, με μια ανακοίνωση - βόμβα, ο νομάρχης Κυκλάδων απάλλαξε πριν από λίγο καιρό από τα καθήκοντά της το θεωρούμενο έως τότε «πουλέν» του, τη Σοφία Θεολογίτου, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές της στην πιο «ήσυχη» Ερμούπολη της Σύρου.

Για όποιον είχε πιστέψει τις εξαγγελίες ότι «κάτι θα αλλάξει» στη Μύκονο μετά τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Αυγούστου και τον θάνατο του νεαρού Αυστραλού, η εξέλιξη υπήρξε πολύ ηχηρό ράπισμα. Γιατί δεν χρειάστηκε παρά μια επιστολή διαμαρτυρίας από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Εστιάσεως και Διασκέδασης Μυκόνου για τους εξαντλητικούς ελέγχους της κ. Θεολογίτου για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και να «απενεργοποιηθεί» η ενοχλητική υπάλληλος. «Εγινε κι αυτό», όπως είχε χαρακτηριστικά είπε στην «Κ» παράγων του νησιού. «Η τοπική αυτοδιοίκηση να ακολουθεί αυτό που προστάζουν οι μαγαζάτορες και επισήμως!».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου