Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Οι Τούρκοι αρχίζουν έρευνες για πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο

http://kostasxan.blogspot.com/

Έρχεται και η σειρά του Αιγαίου!

Κυβερνητικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί την τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο, τέχθηκε από χθες σε ισχύ, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Σημερινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν αναφέρει ότι ''η ενέργεια αυτή της Αγκυρας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κοντά στα κυπριακά παράλια, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχη καθώς πιθανότατα θα ερμηνευτεί από πολλούς ως επίδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην περιοχή, όταν αντιμετωπίσει μια μονομερή κίνηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο.''
Οπως προβλέπει το κυβερνητικό διάταγμα, η Αγκυρα εξουσιοδοτεί την ΤΡΑΟ να πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων, στη Μεσόγειο, σε τέσσερις περιοχές, δυο στην περιοχή της Αττάλειας και δυο στην περιοχή της Μούγλα, συνολικής θαλάσσιας έκτασης 2 εκατομμυρίων εκταρίων.
Η ανακοίνωση τον περασμένο μήνα εκ μέρους της Κύπρου ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.
''Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαιώματα στην περιοχή. Δεν μπορείτε να το αγνοείτε αυτό. Και η Τουρκία επίσης έχει δικαιώματα και συμφέροντα εκεί. Η πρόθεσή μας να τα προστατεύσουμε είναι γνωστή σε όλους,'' είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου