Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Σε εξέλιξη η μεγάλη έξοδος των Αλβανών...


12-13.000 άτομα διέρχονται κάθε μέρα τα σύνορα από την Κακαβιά, για διακοπές κοντά στους δικούς τους

.
.
Nόστιμον ήμαρ για χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες από τη γειτονική Αλβανία που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Περισσότεροι από 6.000 Αλβανοί πέρασαν τα σύνορα του τελωνειακού σταθμού Κακαβιάς προχθές με προορισμό τον γενέθλιο τόπο όπου θα περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κοντά στους δικούς τους ανθρώπους.
Η μεγάλη έξοδος των Αλβανών ξεκίνησε αρχές Ιουλίου, σταδιακά αυξάνεται τούτες τις μέρες, κορυφώνεται παραμονές Δεκαπενταύγουστου για να αρχίσει αντίστροφα, τον Σεπτέμβριο, η μαζική επιστροφή πριν ανοίξουν τα σχολεία…Στην κορύφωση της μεγάλης φυγής «από αρχές Αυγούστου, 12-13.000 άτομα διέρχονται κάθε μέρα τα σύνορα από τον σταθμό μας με προορισμό τη γειτονική χώρα» αναφέρει στην εφημερίδα "Καθμερίνή", ο γραμματέας του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς Χρήστος Γιάννος.
Στην πιο φορτωμένη περίοδο λειτουργίας μπαίνει από σήμερα και...

η Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, το δεύτερο μεγάλο πέρασμα της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Το περασμένο δίμηνο διήλθαν τα σύνορα περισσότερα από 120.000 άτομα (είσοδος και έξοδος), ενώ διπλάσιο αριθμό αναμένουν τον Αύγουστο. Οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί των μεθοριακών σταθμών έχουν προετοιμαστεί να δεχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο και τα επόμενα δύο του Αυγούστου τον μεγαλύτερο αριθμό Αλβανών που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους για ολιγοήμερες διακοπές.

Δεν αποκλείεται

Αστάθμητος παράγοντας για τους ρυθμούς διέλευσης είναι η δυνατότητα που δόθηκε φέτος, λόγω των αλβανικών εκλογών, να μετακινηθούν προς και από την Αλβανία για δεύτερη φορά, γι' αυτό οι αστυνομικοί της Κρυσταλλοπηγής, δεν αποκλείουν να σημειωθεί πριν από το Δεκαπενταύγουστο κάποιο διήμερο μαζικής διέλευσης - άνω των 10.000 ατόμων.Παρά τη μαζική έξοδο, μικρή είναι η καθυστέρηση πλέον στον έλεγχο των διαβατηρίων. Στον σταθμό της Κρυσταλλοπηγής και από τις δύο πλευρές λειτουργούν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας-ελέγχου, δύο για Ι.Χ. και μια για λεωφορεία και φορτηγά. Οι αρχές εκτιμούν ότι θα αποφευχθούν οι μεγάλες ουρές ταλαιπωρίας των προηγούμενων χρόνων καθώς έχει αυξηθεί το προσωπικό και έχει αναβαθμιστεί το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου βάσει της συνθήκης του Σένγκεν.

Σταδιακά αλλάζει

Η εικόνα της φυγής σταδιακά αλλάζει. Από τον σταθμό της Κακαβιάς διέρχονται οικονομικοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται κυρίως στην Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τα νησιά του Ιουνίου, την Πελοπόννησο, ενώ από την Κρυσταλλοπηγή προτιμούν να περνούν κυρίως οι μετανάστες που ζουν στη Β. Ελλάδα.«Το επίπεδο της πλειονότητας των μεταναστών ανέβηκε. Οι περισσότεροι έχουν δικά τους αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες και ο δρόμος για την πατρίδα είναι πια εύκολος», περιγράφει υπάλληλος του τελωνείου. Λιγοστεύουν οι μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς και αυξάνονται όσοι μετακινούνται με Ι.Χ. «Κάποτε ταξιδεύαμε με το λεωφορείο… Αργότερα με το δικό μας σαραβαλάκι, όλη η οικογένεια στριμωγμένη ανάμεσα σε βαλίτσες και εξοπλισμό για το σπίτι. Τα περισσότερα ήταν δώρα για τους συγγενείς και τους φίλους που περίμεναν με ανυπομονησία ρούχα και αντικείμενα που δεν είχαν ξαναδεί …» θυμάται η Ελένη Κ. που ζει στην Ελλάδα εδώ και 13 χρόνια.Αλλαξε και η νοοτροπία τους σε σχέση με τις διακοπές. Τα πρώτα χρόνια επέλεγαν την περίοδο των Χριστουγέννων για την επιστροφή στην πατρίδα. Σήμερα, μπολιασμένοι με τις ελληνικές συνήθειες, ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών. Πολλές οικογένειες με βελτιωμένο οικονομικό επίπεδο, μοιράζουν τις διακοπές τους ανάμεσα σε παραλίες της Χαλκιδικής και της πατρίδας τους. Αλλωστε το τουριστικό μοντέλο που δημιουργεί η αλβανική κοινωνία δεν διαφέρει από το ελληνικό. Οι πόλεις των Αγίων Σαράντα και της Χειμάρρας αναπτύσσονται τουριστικά ακολουθώντας ελληνικά πρότυπα. Πρόσφατα μάλιστα βρετανικό διεθνές δίκτυο επένδυσης κατέταξε τους Αγίους Σαράντα στις πέντε κορυφαίες τουριστικές επενδυτικές περιοχές παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου