Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

«Το κυνήγι: εγώ και οι εγκληματίες πολέμου»Το βιβλίο καταπέλτης της Κάρλα ντελ Πόντε


Το βιλίο με τίτλο "Το κυνήγι, εγώ και οι εγκληματίες πολέμου" που γράφτηκε με τη βοήθεια του Σουκ Σούντετιτς, ενός ρεπόρτερ των Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρεται και στα εμπόδια που συνάντησε η Κάρλα ντελ Πόντε ερευνώντας για τους κύριους εγκληματίες πολέμου στα Βαλκάνια στη δεκαετία του 90. Αναφέρεται επίσης και σε όσα συνέβησαν στη θητεία της ως γενική εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα.

caraldelponte134.jpg

Καταγγελίες σοκ για ηγέτες του Κοσόβου περιλαμβάνει βιβλίο της πρώην εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.

Η κ. ντελ Πόντε τονίζει ότι οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκησαν στο παρελθόν σε υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από σέρβους κρατουμένους.


Ο σημερινός   πρωθυπουργός του  Κοσόβου  Χασίμ Θάτσι,  στο κέντρο,  με άλλους  διοικητές  του UCΚ το  1999. Ο  Θάτσι  διαψεύδει  τα όσα  υποστηρίζει  η Κάρλα  Ντελ Πόντε

Ο σημερινός πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, στο κέντρο, με άλλους διοικητές του UCΚ το 1999. Ο Θάτσι διαψεύδει τα όσα υποστηρίζει η Κάρλα Ντελ Πόντε



Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της Κάρλα Ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ότι στη διάρκεια του εμφυλίου στο Κόσοβο οι αντάρτες του UCΚ αφαίρεσαν τα όργανα εκατοντάδων Σέρβων κρατουμένων και τα μετέφεραν στα Τίρανα για να πωληθούν.

Αρχηγός του UCΚ τότε ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις της Ντελ Πόντε ψευδείς, ενώ η Σερβία και η Ρωσία ζητούν να πραγματοποιηθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου.

Η Ντελ Πόντε, η θητεία της οποίας στο Διεθνές Δικαστήριο τελείωσε,είναι σήμερα πρέσβης της Ελβετίας στην Αργεντινή. Την περασμένη εβδομάδα πήγε στην Ιταλία για την παρουσίαση του βιβλίου της «Το κυνήγι: εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» όπου περιγράφει την 8χρονη θητεία της στο δικαστήριο της Χάγης. Η κυβέρνηση της Ελβετίας τής απαγόρευσε την παρουσίαση του βιβλίου με το σκεπτικό ότι «στο βιβλίο περιέχονται δηλώσεις που δεν μπορούν να γίνονται από εκπρόσωπο της κυβέρνησής μας». Το όλο θέμα πάντως επέτεινε την ένταση μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.


Κοσσοβάροι ηγέτες είχαν εμπλακεί σε παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων, που αφαιρούσαν από Σέρβους κρατούμενους, όπως αναφέρει σε βιβλίο της η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε.

Η Κάρλα ντελ Πόντε, καταγγέλλει στο βιβλίο της ότι οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσόβου, ενεπλάκησαν στο παρελθόν σε μία υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από Σέρβους κρατουμένους.

Το καλοκαίρι του 1999, σύμφωνα με το βιβλίο αυτό, 300 κρατούμενοι, Σέρβοι και άλλοι πολίτες σλαβικής καταγωγής, ανάμεσά τους και γυναίκες, μεταφέρθηκαν από το Κόσσοβο στην Αλβανία , όπου κλείστηκαν σε ένα είδος φυλακής και όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση οργάνων.

«Τα όργανα αυτά εστάλησαν στη συνέχεια μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων σε κλινικές του εξωτερικού, όπου μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι τα είχαν αγοράσει», βεβαιώνει η Κάρλα ντελ Πόντε στο βιβλίο της με τίτλο «Το κυνήγι, εγώ και οι εγκληματίες πολέμου», που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία .

«Τα θύματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο ένας νεφρός κλείνονταν εκ νέου σε ένα κέντρο κράτησης, μέχρις ότου θανατωθούν με την αφαίρεση κάποιου ζωτικού οργάνου», γράφει η πρώην εισαγγελέας, η οποία επικαλείται ως πηγές την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (Minuk) και «αξιόπιστους δημοσιογράφους».

Αφαιρούσαν όργανα

Στο βιβλίο της η 61χρονη Ντελ Πόντε αναφέρει ότι οι ερευνητές της επισκέφτηκαν ένα σπίτι στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή Μπάρελ της Αλβανίας, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως αυτοσχέδια κλινική για την αφαίρεση των οργάνων 300 Σέρβων που είχαν αιχμαλωτιστεί από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου (UCΚ) και είχαν μεταφερθεί με φορτηγά από την άλλη μεριά των συνόρων, στην Αλβανία. Όπως γράφει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», σύμφωνα με μάρτυρες κατ΄ αρχήν από τους αιχμαλώτους αφαιρέθηκαν τα νεφρά και αργότερα τους σκότωσαν και τους αφαίρεσαν και άλλα όργανα.

Οι έρευνες

Η Ντελ Πόντε ήταν η εισαγγελέας που επέμεινε να μεταφερθεί στο δικαστήριο της Χάγης ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος όμως πέθανε στη διάρκεια της δίκης. Παρά τις προσπάθειες δεν βρέθηκαν ενώπιόν της οι κατηγορούμενοι για γενοκτονία Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς. Από την άλλη πλευρά, επανειλημμένα είχε παραπονεθεί πως οι αρχές στο Κόσοβο την εμπόδισαν να ερευνήσει εγκλήματα πολέμου από Αλβανούς της περιοχής ενώ και οι αλβανικές αρχές δεν τη βοήθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου