Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Ανατολική Αττική

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πυροσβέστες, εναέρια μέσα, εθελοντές και φορείς στη βορειοανατολική Αττική για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. O κ. Καραμανλής έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.

«Κάθε πολιτικός αισθάνεται συντριβή για την εικόνα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ ΚΚΕ-ΣΥΝ έστειλαν κλιμάκια με βουλευτές στις περιοχές που έχουν πληγεί

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ανατολική Αττική, μετά από απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης που είχε ο ίδιος με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή.

Η κατάσταση στα μέτωπα

Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 35 πυροσβεστικά οχήματα με 160 πυροσβέστες και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης από τις 6.15 το πρωί του Σαββάτου επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη. Δεκάδες υδροφόρες από δήμους όλης της περιοχής έσπευσαν στα σημεία της φωτιάς.

Η φωτιά έμοιαζε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Παρασκευής. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, υπάρχουν πολλές καταγγελίες κατοίκων ότι η πυρκαγιά συνδέεται με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Αλλωστε όπως δήλωσαν κάτοικοι, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σημείο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ.

Τις καταγγελίες θα εξετάσει το αντίστοιχο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυροί άνεμοι και το γεγονός ότι δεν πετούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: η φωτιά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ.Καπάκης έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς πρόκειται για μια μεικτή ζώνη από δάσος και κατοικίες.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς εκτείνονται από το Γραμματικό και τον Βαρνάβα μέχρι το Μαραθώνα, το Καλέτζι και την Αγία Τριάδα.

Οι φλόγες είναι ορατές και από τη Σταμάτα, όπου έχει δημιουργηθεί αντιπυρικό μέτωπο για να μην περάσει η φωτιά.

Στην κοινότητα του Βαρνάβα, στο Γραμματικό και στο Καλέτζι οι φλόγες άγγιξαν τα πρώτα σπίτια, ενώ κτηνοτρόφος εγκλωβίστηκε στην Αγία Τριάδα. Λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Οι κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει (από το σύννεφο καπνού) ούτε ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν συστοιχίες πυραύλων από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον Βαρνάβα. Οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο στρατόπεδο στο Καπανδρίτι.

Πάντως, το υπουργείο Αμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έθεσε εκτός λειτουργίας δύο γραμμές μεσαίας τάσης, γεγονός που έχει δημιουργήσει πρόβλημα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της Αττικής έχει καλυφθεί από πυκνό σύννεφο καπνού (φωτ. Eurokinissi).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι το Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για το σύνολο του νομού Αττικής, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Εύβοια.

Για την Κυριακή η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Εύβοιας, καθώς και στα μεγάλα νησιά του κεντρικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου