Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Δείξε μου τι φοράς να σου πω…αν έχεις οικολογική συνείδηση!

Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο της πράσινης μόδας –γνωστής και ως green chic ή eco-style- που έχει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό και περιλαμβάνει ρούχα τα οποία είναι φιλικά και προς το περιβάλλον αλλά και προς αυτόν που τα φοράει.

Υλικά όπως το οργανικό βαμβάκι, το καλλιεργημένο μετάξι, το μπαμπού, το επεξεργασμένο καλαμπόκι, η σόγια, το λινάρι, η ήμερη κάνναβη, η τσουκνίδα και το μαλλί αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή των οργανικών ρούχων με οικολογική συνείδηση! Βέβαια, τα οικολογικά ρούχα δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη, απλώς τα τελευταία χρόνια επανήλθαν στην αγορά εξαιτίας της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και λόγω των προβλημάτων που προκαλούν στον άνθρωπο τα συνθετικά υφάσματα.

Η πράσινη μόδα όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τα υλικά κατασκευής των ρούχων αλλά είναι στάση ζωής. Είναι υπέρμαχος της ελεγχόμενης και φιλικής προς το περιβάλλον διαδικασίας παραγωγής ρούχων, χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων ειδών για πρώτες ύλες. Στοχεύει στο να ελαχιστοποιήσει τη χρήση χημικών και συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Επίσης, λέει ένα βροντερό «όχι» σε συνθετικά και νάιλον υλικά. Μέσα στο πλαίσιο της πράσινης μόδας βρίσκεται και το στυλ vintage, που επαναφέρει στην επικαιρότητα παλιά ρούχα φορεμένα με μοντέρνα αξεσουάρ διότι είναι συνυφασμένο με την ανακύκλωση.

Οφέλη
Τα «πράσινα» ρούχα ως προϊόντα της αγνής και παρθένας γης ωφελούν ποικιλοτρόπως αυτούς που τα προτιμούν. Πιο συγκεκριμένα, διευκολύνουν τη δερματική αναπνοή, δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες και προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μάλιστα, όλες οι ετικέτες και οι συσκευασίες προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά και τα μελάνια που χρησιμοποιούνται έχουν βάση το νερό. Ακόμη, η επεξεργασία των οικολογικών υλικών γίνεται με τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα.

Οίκοι μόδας
Ακόμη και διάσημοι οίκοι μόδας έχουν δείξει την οικολογική τους ευαισθησία συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Από τον κλασικό Oscar de la Renta μέχρι και τον πιο πρωτοποριακό οίκο Proenza Schouler προτείνονται ρούχα από οικολογικό βαμβάκι, ίνες καλαμποκιού και μπαμπού. Οι πιο αναγνωρισμένοι δημιουργοί μόδας όπως οι Stella McCartney, Υves Saint Laurent, Calvin Klein, Donna Karan και Ralph Laurent επιστρατεύοντας όλο τους το ταλέντο στο σχέδιο χρησιμοποίησαν οργανικό βαμβάκι, παλιά δαντέλα, χαρτί, κάνναβη και ύφασμα από ίνες μπαμπού και εντυπωσίασαν τους θαυμαστές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου