Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ο WHO για το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης

ΣΟΒΑΡΗ ενημέρωση για την πανδημία γρίπης



Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) εξέδωσε χθές δύο briefing notes τα οποία αφορούν το υπό παρασκευή εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων.

Το πρώτο απευθύνεται στις ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια του εμβολίου. Πρόκειται και πάλι για ένα τεκμηριωμένο και καλογραμμένο κείμενο, που επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Αρχικά εξηγεί τις περίφημες “ταχείες” διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου, για ποιό λόγο είναι δόκιμο αυτές να εφαρμοστούν, και γιατί δεν υποβαθμίζουν την ασφάλεια. Στη συνέχεια, αφού εξηγεί οτι τα εμβόλια της γρίπης χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια και είναι ασφαλή, τονίζει οτι “όταν πάρα πολλοί άνθρωποι λάβουν το πανδημικό εμβόλιο, υπάρχει ενδεχόμενο να παρατηρηθούν παρενέργειες τόσο σπάνιες που να μην έχουν ανιχνευθεί ακόμη και σε μεγάλες κλινικές δοκιμές”.

Το κλειδί δε είναι στην τελευταία παράγραφο και στη λέξη “risk-benefit assessments“, δηλαδή σε όλες της φάσεις τις πανδημίας, και τώρα και αργότερα, είναι απόλυτα κρίσιμο ο όποιος κίνδυνος παρενεργειών από το εμβόλιο να ζυγίζεται με το μέγεθος της απειλής από τη γρίπη. ΑΥΤΟ είναι, όπως έχω πει επανειλημμένα, που οφείλει να καθοδηγεί τις αποφάσεις γύρω από τους εμβολιασμούς και όχι οι αλλαλαγμοί και οι ιδεοληψίες του καθενός.

Με την ευκαιρία, δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες η στρατηγική εμβολιασμών του αμερικανικού CDC.
Η αντίστοιχη ευρωπαϊκή, αναμένεται (για ελληνική ούτε λόγος, σε μας αρχικά οι υπουργοί το παίζουν σωτήρες και στη συνέχεια απλώς ακολουθούμε ότι μας λένε οι ευρωπαίοι). Οι αμερικανοί λοιπόν συνιστούν το εμβόλιο να γίνει κατά προτεραιότητα στις έγκυες, στο υγειονομικό προσωπικό, στο προσωπικό που εργάζεται σε κρίσιμες υποδομές, σε όσους φροντίζουν μωρά κάτω των 6 μηνών, σε όλα τα άτομα 6 μηνών ως 24 χρονών, και σε όσα άτομα από 25 ως 64 χρονών πάσχουν από χρόνια νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από γρίπη. Είναι πολύ ενδιαφέρον οτι το κείμενο των οδηγιών τεκμηριώνει το σκεπτικό πίσω από κάθε σύσταση, γεγονός που καταδεικνύει και τον επαγγελματισμό των αμερικανών ειδικών.

Όσο για το δεύτερο briefing note του WHO, παραθέτει ορισμένες αρκετά εξειδικευμένες πλην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία με την οποία παρασκευάζονται τα πανδημικά εμβόλια και το χρόνο που απαιτεί κάθε στάδιο. Ομολογώ οτι τα περισσότερα από αυτά δε τα γνώριζα, είχα μόνο μια γενική εικόνα στο μυαλό μου για την πορεία που ακολουθείται από τον εντοπισμό ενός νέου στελέχους γρίπης μέχρι τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Κρατήστε όμως την ενδιαφέρουσα -λόγω της επισημότητάς της- εκτίμηση του WHO οτι η διαδικασία στην καλύτερη περίπτωση κρατά 5-6 μήνες. Τα πρώτα βήματα (η προετοιμασία του λεγόμενου “seed virus”) ξεκίνησαν στις ΗΠΑ στις αρχές Μαϊου. Τι μας λέει άρα εμμέσως πλην σαφώς o WHO? Να μην περιμένουμε τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου πριν από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Μήπως θυμάστε τι σας έλεγα πριν 20 μέρες?

Κλείνοντας θέλω να τονίσω οτι το εμβόλιο ΔΕΝ είναι το πρωταρχικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί. Το Σεπτέμβρη θα γυρίσει ο κόσμος από τις διακοπές στις πόλεις, έχοντας “ανακατευτεί” με 13 εκατομμύρια ξένους τουρίστες. Τότε η γρίπη θα αρχίσει να εξαπλώνεται πραγματικά ραγδαία και θα αρρωστήσουμε όλοι, ιδιαίτερα μόλις κρυώσει λίγο και ο καιρός. Οι γριπιασμένοι θα είναι δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες, και από αυτούς ένα μικρό ποσοστό (μεγάλο όμως σε απόλυτους αριθμούς) θα έχει βαρειά νόσο. Το πραγματικό ζήτημα είναι πως θα οργανωθούμε, πολιτεία και πολίτες, ώστε να διαφυλάξουμε τα νοσοκομεία από το να καταρρεύσουν λόγω του πλήθους των ασθενών. Επίσης το πως θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική και οικονομική αναστάτωση λόγω του απουσιασμού από τους χώρους δουλειάς. Αυτά είναι τα ζητήματα, και επιτρέψτε μου να ανησυχώ επειδή δε βλέπω να συζητούνται πουθενά, αλλά αντίθετα βλέπω να παλινδρομούμε μεταξύ πανικού και εφησυχασμού, μεταξύ φόβου και συνωμοσιολογίας…
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου