Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

S300: Δεν τους χρειάζεστε, θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια…

…ως προς τη Δύση, γεγονός που δεν αντανακλά τις πραγματικές προθέσεις σας πρόεδρε Μιλόσεβιτς και τις συμβάσεις συνεργασίας που έχουμε υπογράψει.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μιλόσεβιτς καθυστέρησε την παραλαβή των Ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Λίγους μήνες μετά, η Σερβία ισοπεδωνόταν από τα συμμαχικά αεροσκάφη, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής εξηγεί:

Τα αντιαεροπορικά συστήματα που διέθεταν οι Σέρβοι όπως τα S-75 Dvina (SA-2), Perchora-M (SA-3a),2K12 Kvadrat (SA-6) SAM κλπ. δεν ήταν εξοπλισμένα με συστήματα θερμικού εντοπισμού στόχου. Η καταστροφή των Σερβικών ραντάρ τα κατέστησε άχρηστα.

Εάν όμως η Σερβία είχε προχωρήσει την παραγγελία των S300 τα Νατοϊκά αεροπλάνα θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα αφού οι απώλειες θα έφταναν τα 70 αεροσκάφη την ημέρα.

Γιατί αναφερόμαστε σε αυτά χρονιάρες (προεκλογικές) ημέρες;

Για να υπενθυμίσουμε τις νουθεσίες, τις απειλές και τους εκβιασμούς εις βάρος ενός ανεξάρτητου κράτους (Κύπρος) ακριβώς για το ίδιο θέμα. Πρωταγωνιστές, οι απόγονοι του Αττίλα, οι “σύμμαχοι” μας στο ΝΑΤΟ, η σοσιαλιστική διεθνής, ο Πρωθυπουργός κύριος Σημίτης και ο (αναπληρωτής και μετέπειτα) Υπουργός Εξωτερικών κύριος Γιώργος Παπανδρέου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τότε έμπαιναν οι βάσεις για το σχέδιο Ανάν το οποίο παρουσιάζετο ως “Αμερικάνικη πρωτοβουλία”. Ο πρόεδρος Κληρίδης δεν είχε κατά νου να κυρήξει πόλεμο στην Τουρκία αλλά να είναι σε θέση ισχύος έναντι αυτών των διαπραγματεύσεων όπως απορρέει από τις τότε δηλώσεις του: “Η υπόθεση των πυραύλων φαίνεται οτι ετεροχρονίζει την αμερικανική πρωτοβουλία η οποία – όπως δήλωσε ο πρόεδρος Κληρίδης-, αναμένεται να εκδηλωθεί τώρα, αρχές Απριλίου αντί το Μάρτιο” (Ελευθεροτυπία 20/1/97).

http://www.oraelladas.gr/wp-content/uploads/2007/11/papandreou2.jpg

Ο Κυπριακός λαός ήταν απόλυτα εναρμονισμένος με την απόκτηση των πυραύλων ως φαίνεται στα ευρήματα δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research σύμφωνα με τα οποία το 96% των ερωτηθέντων στην Κύπρο και το 75% στην Ελλάδα τονίζουν οτι Λευκωσία και Αθήνα πρέπει να επιμείνουν στην ενίσχυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων με την εγκατάσταση των S-300.

Οι σύμμαχοι μας όμως είχαν άλλες απόψεις. Ο Αμερικανός πρέσβυς στην Κύπρο κύριος Μπριλ “άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον δεν αντιτίθεται στην εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη. Σε ερώτηση περί του σεναρίου Κρήτης και κατά πόσο αυτό είναι αμερικανικής προέλευσης είπε ότι “από τη στιγμή που δεν εγκατασταθούν στην Κύπρο, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να μελετήσουν σχεδόν οτιδήποτε άλλο”.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος “δεν απέκλεισε” την εκδοχή της εγκατάστασης των S-300 στην Κρήτη.

Ο Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη και του άσκησε την τελική πίεση, που έθεσε τους S300 στο “ντουλάπι” της Κρήτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε ΥΠΕΞ και έτρεξε να ενημερώσει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για τις “θετικές εξελίξεις”.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δια στόματος της προέδρου τους συνέστησε να σταματήσουν οι δηλώσεις για το θέμα των πυραύλων (σκάστε δηλαδή).

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο μόνος που αγωνίστηκε μέχρι τέλους μεθοδικά και αποτελεσματικά βρήκε το θάνατο σε ένα “Τραγικό Ατύχημα”.

Ενώ το σχέδιο Ανάν βρήκε την πανηγυρική υποδοχή από τους κυρίους Σημίτη, Παπανδρέου ακόμα και τον πρόεδρο Κληρίδη, μέσα σε έναν πακτωλό εκατομμυρίων που αποδεδειγμένα δόθηκαν αλλά κανένας “δεν τα πήρε”.

Είπατε τίποτα για αγωγούς;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου