Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Μαμμόθρεφτο ο Μεγαλέξανδρος, τραμπούκοι ο Λεωνίδας και οι 300»

Στο καινούργιο του βιβλίο βρετανός πανεπιστημιακός αμφισβητεί τις αξίες και τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας

Τραμπούκους και λωποδύτες αποκαλεί στο καινούργιο βιβλίο του τους ηρωικούς Σπαρτιάτες του Λεωνίδα ο βρετανός κλασικιστής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δρ Μάικλ Σκοτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Ιndependent». Στο ίδιο βιβλίο, ο συγγραφέας απορρίπτει τον Μεγαλέξανδρο αποκαλώντας τον «mummy΄s boy» (μαμμόθρεφτο) και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αλληλογραφία που διατηρούσε ο στρατηλάτης με τη μητέρα του κατά τη διάρκεια των μαχών προκαλούσε οργή στους στρατηγούς του. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον δρα Σκοτ, η Ολυμπιάς , μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν « μια βίαιη και άφοβη μαχητής που προκαλούσε ντροπή στον γιο της γιατί πολεμούσε καλύτερα και πέθανε σαν στρατιώτης στο πεδίο της μάχης ». Ενδεχομένως, μάλιστα, να δολοφόνησε εκείνη τον Φίλιππο, πατέρα του Αλεξάνδρου, ισχυρίζεται ο συγγραφέας.


Η μελέτη του δρος Σκοτ, που κυκλοφόρησε χθες στην Αγγλία από τον εκδοτικό οίκο Ιron Βooks, τιτλοφορείται «From Democrats to Κings» («Από τους Δημοκράτες στους Βασιλείς») και αμφισβητεί γενικότερα τις αξίες και τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας. Για τον μελετητή οι επιτυχίες της Αρχαίας Αθήνας επισκίασαν τη σκοτεινή Ιστορία της χώρας, στην οποία καθρεφτίζονται τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία στον 21ο αιώνα.

O δρ Σκοτ κάνει λόγο για διεφθαρμένους πολιτικούς και για καταρρέουσα οικονομία αναφέροντας τον επιφανή αθηναίο ρήτορα Ισοκράτη « ο οποίος “πρόδωσε” την Αθηναϊκή Δημοκρατία υποστηρίζοντας τους Μακεδόνες ». « Αν η Ιστορία μπορούσε να προσφέρει έναν χάρτη για το πού ήμασταν, έναν καθρέφτη για το πού είμαστε τώρα και ίσως έναν οδηγό για το τι θα πρέπει να κάνουμε μετά, η Ιστορία εκείνης της περιόδου ταιριάζει τέλεια για να το κάνει στην εποχή μας » ανέφερε ο δρ Σκοτ το περασμένο Σάββατο. « Παρουσιάζει τον τρόπο που αντέδρασε σε παρόμοιες προκλήσεις (με τις σημερινές) μια προηγούμενη γενιά ανθρώπων και αποκαλύπτει τις στρατηγικές που είχαν αποτέλεσμα».

 Μαμμόθρεφτο ο Μεγαλέξανδρος, τραμπούκοι ο Λεωνίδας και οι 300



Τόσο τον Μεγαλέξανδρο (στη φωτογραφία δεξιά, η προτομή του που βρίσκεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης) όσο και τον βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα μαζί με τους 300 πολεμιστές του (στη φωτογραφία επάνω, σκηνή από την ταινία «300») βάζει στο στόχαστρο ο κλασικιστής δρ Μάικλ Σκοτ.ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. ειναι πολυ μικρος για να επηρεασει την ιστορια.
    και νομιζω πως η μικροτητα του δε μπορει αν επικρατησει.
    Τα παραδειγματα ανδρειας των 300 αποτελουν προτυπα σ'ολοκληρο τον κοσμο και διδασκονται σε ολα τα σχολεια του κοσμου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή