Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

" ΗΘΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ






Σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα της δική της «ηθική τράπεζα». Τον επόμενο μήνα αναμένεται στη χώρα μας ο κ. Mauro Meggiolaro, διευθυντής επικοινωνίας και έρευνας της αντίστοιχης ιταλικής τράπεζας, Banca Etica καθώς και ο πρόεδρος της Fabio Salviato για ένα δεύτερο κύκλο σχετικών συζητήσεων. Ο πρώτος κύκλος είχε πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη επίσκεψη του Mauro Meggiolaro στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο Νέο παράθυρο.


Η ελληνική πλευρά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία μίας ελληνικής «ηθικής» ή «πράσινης» τράπεζας. Η ιταλική τράπεζα έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία υποκαταστήματος στη χώρα μας αλλά στηρίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας αυτοκέφαλης ελληνικής τράπεζας και προσφέρει τη στήριξή της. Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσει και η επικείμενη άφιξη των αντιπροσώπων της στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του διαλόγου. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών ενδιαφέρεται για την ίδρυση ανάλογου φορέα στη χώρα μας και παράλληλα προετοιμάζει τη θεμελίωση μιας Ευρωπαϊκής Ηθικής Τράπεζας το 2010.

«Ηθικές Τράπεζες»

Σίγουρα ο όρος «ηθική τράπεζα» ακούγεται τελείως οξύμωρος. Πρόκειται πάντως για χρηματοπιστωτικούς φορείς δοκιμασμένους και επιτυχείς. Στόχος της λειτουργίας τους αποτελεί η στήριξη ατόμων και ομάδων που αποκλείονται από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα (άνεργοι, μετανάστες, αποφυλακισθέντες, ΑΜΕΑ) και διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και ισότιμης συμμετοχής όλων των μετόχων.

24 «ηθικές τράπεζες» λειτουργούν σε 13 χώρες του κόσμου με θεαματικά αποτελέσματα ήδη από τη δεκαετία του '70. Στηρίζουν, με τη χορήγηση μικροπιστώσεων, όσους δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν από τα τραπεζικά καταστήματα. Κριτήρια για τη δανειοδότηση είναι ο κοινωνικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων. Η τράπεζα ανταμείβεται για την εμπιστοσύνη που δείχνει στους πελάτες της, αφού τα ποσοστά μη αποπληρωμής στην ηθική τράπεζα αγγίζουν μόλις το 0,3%, τη στιγμή που στις «συμβατικές» τράπεζες είναι περί το 10%.

Grameen Bank

Η παγκοσμίως γνωστότερη «ηθική τράπεζα» είναι η «Τράπεζα των Φτωχών» στο Μπαγκλαντές, επισήμως Grameen Ban, που ιδρύθηκε το 1983 από τον Muhammed Yunus, ο οποίος τιμήθηκε μάλιστα με Νομπέλ Ειρήνης το 2006 γι' αυτή του την πρωτοβουλία.

Στην Ευρώπη λειτουργούν πολλές «πράσινες», «ηθικές» ή «συνεταιριστικές» τράπεζες, που χορηγούν μικροπιστώσεις, χωρίς όμως, όπως δηλώνουν, «να κάνουν φιλανθρωπία». Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά πολλαπλασίασαν τον τζίρο τους κατά 30% από τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα, η ιταλική Banca Etica, η γαλλική Nef και η ολλανδική Triodos συνεργάζονται, ώστε το 2010 να ιδρυθεί μια Ευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα.

Banca Etica - Ιταλία

Το 1999, χρονιά μετάβασης από τη λιρέτα στο ευρώ, ιδρύθηκε στην Ιταλία η Banca Etica (ΒΕ) με ιδεολογικό υπόβαθρο ότι δικαίωμα στην πίστωση έχουν όλοι. Η BE χορηγεί μικροπιστώσεις με χαμηλά επιτόκια και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Αξιολογεί με άξονες τη δημοκρατική λειτουργία της σχεδιαζόμενης επιχείρησης, τον σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς και την ωφέλεια για την κοινωνία. Χρηματοδοτεί πολλές «πράσινες» πρωτοβουλίες, αλλά και προγράμματα στα οποία συμμετέχουν άνεργοι ή υλοποιούνται σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Πολιτική της τράπεζας αποτελεί η παρακολούθηση της εξέλιξης των νέων επιχειρήσεων, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά της και να προωθούνται τα προϊόντα της. Στηρίζει επιπλέον την αποκέντρωση και με τη λογική αυτή άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Πάντοβα και όχι στη Ρώμη.

TRIODOS BANK - Ολλανδία

Τον Ιούνιο κέρδισε τον τίτλο, που απένειμαν οι Financial Times, «the most sustainable bank of the year». Έχει υποκαταστήματα στην Αγγλία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Μεταξύ των δανειοληπτών είναι και η Αγροπεριβαλλοντική Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Δυτικής Ελλάδος, τα προϊόντα της οποίας προωθεί σε αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

ASN - Ολλανδία

Ιδρύθηκε το 1961 από το μεγαλύτερο συνδικάτο στην Ολλανδία. Προτεραιότητές της, η κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη. Ο αριθμός των πελατών συνεχώς αυξάνεται: 2005 - 264.000, 2008 - 420.000.

ABS (Alternativ Bank Swiss) - Ελβετία

Ιδρύθηκε το 1990 ως απάντηση στο σκάνδαλο με καταθέσεις δικτατορικών καθεστώτων σε ελβετικές τράπεζες. Δανειοδοτεί κυρίως βιοκαλλιεργητές, επενδυτές, ΑΠΕ και οργανώσεις κοινωνικού, οικολογικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα. «Όταν υπάρχει δυσκολία στην αποπληρωμή, αναζητούμε μια λύση προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κάθε πελάτη», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Bruno Bisang, στέλεχός της.

Nef (Nouvelle economie fratenelle) - Γαλλία

Λειτουργεί από το 1988. «Το κατάστημά μας βρισκόταν στην επαρχία της Γαλλίας και μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια μεταφέρθηκε στη Λυών και άλλες πόλεις», αναφέρει ο πρόεδρος της, κ. Jacky Blanc. Η Nef δίνει πίστωση κυρίως σε συνεταιρισμούς και ΜΚΟ.

Η ελληνική πραγματικότητα

Παρά τον ενθουσιασμό για την προοπτική ίδρυσης μίας τέτοιας τράπεζας στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής η ελληνική πραγματικότητα δεν διευκολύνει τη δημιουργία της. Οι δυσκολίες αφορούν στην ελληνική νομοθεσία που προϋποθέτει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την ίδρυση τράπεζας. Πιθανό είναι να προσανατολιστούμε στο μοντέλο των συνεταιριστικών τραπεζών που ήδη υφίστανται στην Ελλάδα. Οι συνθήκες πάντως για την ίδρυση ενός τέτοιου εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού φορέα είναι πλέον πιο ώριμες σύμφωνα με τους ειδικούς και το ιταλικό μοντέλο είναι αυτό που δείχνει πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα.

Για τη δημιουργία της ελληνική ηθικής τράπεζας, συγκεντρώνονται υπογραφές υποστηρικτών στο www.ecovision-net.gr.
απο
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου